Delen:

Over toen en nu


 

Verhalen ophalen over toen en nu!

 

"Al die nieuwe technieken, dat kunnen we toch niet meer bijhouden" zei een van de deelnemers. Helemaal verbaasd was ze toen een jonge studente echt niet wist hoe de bakelieten telefoon met draaischijf werkte. En vol trots vertelde zij hoe je ermee moest bellen.

In dit project was theatermaker Boaz Boele de verbinder en aanjager van de jongeren en ouderen. Hij coacht de deelnemers, maakt ze wakker, stelt prangende vragen, ondersteunt in gesprekken, interviewt en zorgt ervoor dat er in ieder gesprek pareltjes boven komen. Daardoor voelt iedereen zich gestimuleerd om zijn of haar mooiste verhaal te vertellen.

 

Voor studenten zorg&welzijn zijn deze ontmoetingen vaak een nieuwe benadering van - soms zelfs een eerste kennismaking met - de mens voor wie zij na hun studie aan de slag gaan. Door nu al in te spelen op aandachtsgericht werken, kunnen zij straks meer betekenis in hun werk leggen.

Voor de oudere deelnemers betekent het ontmoeten van jongeren met als middel de oude technieken een manier om zich te laten zien en om zich te kunnen verbinden met de jongere generatie. Opeens is er geen drempel meer naar de jeugd van tegenwoordig met groene haren en uit andere culturen. Het zijn gewoon jonge mensen met aandacht voor hun ervaringen en belevenissen. 

 

Oude en nieuwe technieken zijn in dit project het middel waardoor jongeren - studenten van Aventus - in gesprek gaan met ouderen en andersom. Maar er zijn ook andere thema's mogelijk.

In een serie ontmoetingen komen er mooie verhalen boven, die de jongeren optekenen. Zij proberen in twee-gesprekken de mooiste, ontroerendste en sappigste verhalen boven te halen over de belevenissen van ouderen met technieken uit het verleden. Ook brengen de jongeren hun kant van het verhaal in. Hoe werkt dat dan zo'n smartphone. Wat kun je er allemaal mee doen. Foto's maken en filmpjes? En berichten versturen? En ook daar krijgt de ontmoeting bijzondere inhoud.

 

Vervolg van de ontmoetingen

Deze serie ontmoetingen kunnen in verschillende vormen vervolg krijgen:

  • De mooiste verhalen worden uitgewerkt tot een bijzondere presentatie van oud&jong samen, waarbij de student  als buddy voor de oudere verhalenverteller fungeert. 
  • Een verhaal wordt terugvertelt in theatervorm, dans, lied, cabaret - waarbij oud&jong samenwerken aan de vorm én de inhoud en dit ook samen op de planken brengen
  • Een verhaal krijgt vorm in een beeldend project. Oud&jong werken samen  aan een kunstwerk of schilderij
  • We gaan samen een dag uit om een thema breder te verkennen
  • We schetsen samen de toekomst; hoe zou het zijn over 100 jaar?

 

Dit zijn een paar voorbeelden. Wij gaan graag met de deelnemers in gesprek om hun wensen te horen voor het vervolg van het project.