Delen:

Hoorspel Hazelnotentijd


Wij zoeken een verhaal dat past bij het jaargetijde, een situatie, of een thema dat op dat moment speelt.
Wij bewerken het verhaal tot hoorspel 'op maat' met verschillende rollen voor mensen met dementie.
Zo mogelijk gaan we samen met de deelnemers op stap om bruikbare materialen te verzamelen voor de geluiden. In een periode van 6 weken gaan wij het verhaal oefenen.

 

Setting: Keukentafelsfeer
Met z'n allen zitten we aan de 'keukentafel', die vol ligt met allerlei materialen waarmee geluid gemaakt kan worden. Deze keer is het "Hazelnotentijd". De herfst is in het land, dus zijn er volop materialen te vinden buiten in het bos.
Iedereen die aan tafel zit heeft het hoorspelboek met de rollen. Ook mensen die niet meer kunnen lezen, maar wel plezier beleven aan het luisteren of die geluiden willen maken zitten erbij.
Het is bijzonder om te merken hoe geconcentreerd en geïnteresseerd de deelnemers het hoorspel volgen en hoe alert zij kunnen reageren in hun rol en hoe betrokken zij zijn bij de andere rollen.

 

Muzikale intermezzo's
In een periode van 6 weken bouwen we het hoorspel op. José van der Staak zorgt voor de muzikale ondersteuning. Zij zoekt luisterliedjes die aansluiten bij het thema en die onderdeel zijn van het hoorspel. En we sluiten af met een prachtige ontroerende samenzang.

 

Zelf lezen
Wij merken steeds dat mensen met dementie vaak heel mooi zelf kunnen en ook willen lezen. Zij leggen eenmaal op dreef een prachtige intonatie in hun stem. Onze ervaring is dat zelfs mensen die zich moeilijk kunnen concentreren, vaak zeker 1 intensief hun bijdrage leveren. Ons idee is dat de setting en de sfeer die zij samen opbouwen hiervoor bepalend is. En vooral ook het gevoel om samen iets te kunnen ondernemen, dus er toe doen, dat voelen zij écht als verbindend.

 

Intieme voorstelling
We sluiten de serie af met een intieme voorstelling voor klein publiek. Bij de voorstelling is de setting hetzelfde als bij de repetities. Het publiek - meestal familie - zit om ons heen en verbaast zich over hun vader of moeder. Met z'n allen sluiten we met José af met het lied "Het zijn de kleine dingen die het doen". En zo is het! 

 

De beelden zijn van het project met de bewoners van De Flora van De Borkel in Gorssel. 

Verhaal Wilma Makkink
Muziek José van der Staak
Geluiden            Mariët Nijhuis, Anja Schoneveld, Anita Kunst, Tineke Posthumus
Fotografie Guido Bogert
Idee, Bewerking  en Regie Anita Kunst en Tineke Posthumus