Delen:

KRASSE FRATSEN


 

Krasse Fratsen 

is de geuzennaam voor een verzameling van projecten, waarin ouderen (60+) uit Borgele, Platvoet en Zandweerd (Deventer) met elkaar kunstzinnig aan de slag gaan. Samen met een team van professioneel kunstenaars en projectmakers verrassen zij zichzelf én hun omgeving.   

 

Doet u mee? 
Wij weten dat vervoer soms een probleem is. Schroom niet ons te bellen, wij zoeken graag met u naar een oplossing. Bel  even met: Anita Kunst 06-13406842  of met Marja Vijn 06-10896114 of met Tineke Posthumus 06-28578131

 

Een overzicht van alle Krasse Frats-projecten:

 

Het Krasse Fratsen-koor: KOMT U OOK MEEZINGEN?

Kom naar de repetitie:  iedere maandag van 10-12 uur in wijkcentrum De Schalm, Dreef 1 in Deventer.

Met Karel Tadema als dirigent zingen we Raggae, Werelmuziek en Songs uit de sixties/seventies, van mooie ballades tot  rock&roll en lekkere raggae. Karel en Sjoke houden het tempo erin.  Een ochtend zingen is zo een lekkere workout voor kaakspieren, buik&billen en goed voor een vrolijk gemoed! "Het is anders zingen dan je gewend bent. Lekker. En we worden er allemaal zo vrolijk van", zei een koorlid.  "Een flasmob, ik had nooit gedacht dat ik dit zou durven", zei iemand bij het cultuurontbijt in het Havenkwartier. 
Ook spannend: Op zondag 18 februari doet het Krasse Fratsenkoor mee aan het Singer-songwriter Lunchconcert in Schouwburg Deventer. We schreven een eigen lied. Volg ons op www.facebook.com/KrasseFratsen

Meer weten over het koor? klik hier!

 

Buurtmuseum in De Schalm

Schildert u, maakt u foto’s of bijzondere handwerken? Hebt u een bijzondere verzameling, bijv. theelepeltjes of oude muziekinstrumenten? Of vindt u het leuk om te kijken naar de creatieve uitingen en verzamelingen van uw buurtgenoten? Voor dit alles kunt u vanaf eind mei terecht in het nieuwe Buurtmuseum Borgele-Platvoet!

Het Buurtmuseum krijgt een opvallende plek in de hal van Wijkcentrum De Schalm.
Opening: zaterdag 26 mei om 14.00 uur, tijdens het Jubileumfeest. 

Lees meer over het buurtmuseum ...

Krasse Fratsliedjes

Verhalen en muziek verbindt  mensen. Jonge Deventer singersong-writers en senioren als vertellers beamen dat.
Vertellen over je Belevenissen, inspiratie opdoen voor een persoonlijk levenslied. Dit is de eerste ontmoeting. Maar dan het moment dat je elkaar weer ziet, is voor beide partijen heel spannend: "Het moment om het lied voor het eerst te laten horen aan de verteller is retespannend", zegt een van de schrijvers. "Je hoopt dat iemand zich erin herkent, maar je weet het niet".  Maar steeds is het weer een aangrijpend moment en ook een feestje!
De liedjes zijn raak, prachtig, aangrijpend. En iedere songwriter heeft zijn eigen stijl. We delen de liedjes graag met elkaar en met publiek. Het eerste Frats-liedconcert in de Deventer Schouwburg was op 18 februari.  Op 15 april  (16.00 uur) gaan we voor de tweede voorstelling naar het Burgerweeshuis. 

Dit lunchconcert is de tweede  uit een reeks. Onze reis gaat verder - Het  ‘Krasse Frats Liedjeslint’ gaat slingeren door de wijken Borgele, Platvoet en Zandweerd. Wilt u graag meedoen of gunt u iemand een eigen levenslied? Laat het ons weten via altijd@fitart.nl of bel met Gabriëlle Groothuis: 06-22969509 of met Tineke Posthumus 06-13406842.

Voor meer informatie klik hier.

 

Schrijflokaal

Je gedachten vervatten in mooie teksten? Beeldend schrijven en vertellen? Of werken aan je interviewtechniek, schrijven over gebeurtenissen in de buurt, over of voor mensen uit je omgeving. Of gewoon je eigen levensverhaal, je belevenissen in je dagboek, of omgeschreven tot . Alles is mogelijk in het Schrijflokaal.

Met Sjoke Wassenaar (creatief schrijven) en Gabriëlle Groothuis (theatermaker) ga je aan het werk. Lekker laagdrempelig. Leuke creatieve oefeningen.

Iedere donderdag in het Krasse Fratsen-atelier in de Cees Wilkeshuisschool, ingang Pieter de Hooghstraat, rode deur, t/o de LIDL. Loop gewoon binnen. Of bel met Gabriëlle Groothuis: 06-22969509 of met Tineke Posthumus 06-13406842

 

 

Ontroerend Goed met de Borgloschool

Voor de zomer van 2017 was er een mooie ontmoeting tussen jong & oud. Leerlingen van groep 8 ontmoetten hun grootouders en vroegen elkaar naar hun liefste 'ding'. Wij noemden dit project Ontroerend Goed. Een van de opa's had een boekje meegenomen, dat hij zelf schreef voor zijn kleinzoon, en waar hij altijd uit voorlas. Een kleinzoon van een had zijn eerste babypakje ingelijst en vertelde daarover zijn bijzondere verhaal aan zijn oma. Ontroerende ontmoetingen. De ontmoetingen werden op allerie manieren gevolgd: zo waren er leerlingen die een mooi verslag maakten van de ontmoeting. Anderen maakten samen met de filmmaker een mooi filmverslag. Ouderen van de  Deventer fotokring hebben het proces op beeld vastgelegd. En alles kwam samen in een mooie expositie en een glossy. 

Kinderen en grootouders hebben elkaar beter leren kennen. Een mooi project dat wacht op een vervolg.

 

Kunstveiling amateurkunstenaars op 11 juni 2017

Amateurschilders uit Borgele-Platvoet en Zandweerd verkochten eigen werk op een echte Kunstveiling.

 

 

 

 

Deventer wordt Age Friendly Cultural City in 2018!

Volgens Deventer wethouder Jan Jaap Kolkman (onder meer verantwoordelijk voor 'meedoen') zit de oudere-van-nu niet meer te wachten achter de geraniums, maar wil hij/zij juist volop meedoen en nieuwe uitdagingen aangaan. Deze kunnen liggen op het sportieve vlak, maar ook op creatief gebied: door vol overgave je kunstzinnige talent te blijven ontwikkelen of juist nu te ontdekken. Want jezelf opnieuw uitvinden ook op latere leeftijd en ook als je minder valide bent, levert veel op om goed, gelukkig en gezonder oud te worden.

Fit-ART - sinds 3 jaar kwartiermaker van Lang Leve Kunst - deelt deze visie. En toen wij de vraag kregen van het Fonds Cultuurparticipatie om een stad in Overijssel te zoeken die graag Age Friendly Cultural City wilde worden, waren we er snel uit. Deventer wilde erg graag meedoen in dit traject en gaf opdracht aan de afdelingen Welzijn en Cultuur om samen met Fit-ART een plan te maken dat voldeed aan de eisen van het fonds.

 

Dat is project KRASSE FRATSEN.
Een project waarin 60-plussers zelf aan zet zijn. Zij bepalen de koers. Fit-ART ondersteunt. In de uitvoering werken we samen met verschillende Deventer kunstenaars, Sociale Wijkteams, Wij-Deventer en allerlei groepen uit de wijken Borgele-Platvoet en Zandweerd. Ook linken wij met andere kunstzinnige intiatieven met senioren in Deventer, zoals de Deventer Dagsociëteit, het Muziekhuis en Atelier Artomondo in hun activiteiten bij Solis. Samen staan we sterk en kunnen we in 2018 Deventer presenteren als Age Friendly Cultural City.

 

 

 

 

Volg ons ook op

Facebook/KrasseFratsen
Twitter @KFratsen