Delen:

CARINOVA


Uit de visie van Carinova:
Carinova ziet als kernkwaliteit haar duurzame verbondenheid met de lokale gemeenschap. Zij zijn van en voor de mensen in de buurten, gemeenten en regio. Carinova biedt integrale, zo thuis mogelijke zorg en behandeling. Uitgangspunt is dat cliënten zo lang mogelijk thuis of zo thuis als mogelijk kunnen blijven wonen. 

Fit-ART is er trots op om hieraan te mogen bijdragen door voor de cliënten van Carinova verschillende kunstprojecten te organiseren:

 

Hartkamp Raalte
Sinds oktober 2017 zijn twee Muzikanten/Muziektherapeuten van ArtEZ actief om muziek te brengen bij bewoners in de huiskamer of privé in hun eigen kamer. Zij kijken wat individuele bewoners nodig hebben om mee te kunnen doen of om hen plezierige momenten te bieden.

 

Graaf Florishof Deventer
Ook hier zijn Muzikanten/Muziektherapeuten van ArtEZ actief om de Muzen te brengen. Ze hebben zelfs met bewoners van een huiskamer een band gevormd. En Mirjan Koldeweij maakte met iedere bewoner een zeer persoonlijk paneel waar ieders talent, hobby of levenskunst van af te leiden is.

 

Het Averbergen, Olst
Onze kunstenaar Helene Gandolfi brengt het museum bij de mensen thuis, aan huis in het Averbergen. Samen met de bewoners - zowel van de woon/zorg als van de PG - wat er te ontdekken is op de verschillende kunstwerken. Dit alles volgens de VTS-methode (Visual Thinking Strategy), een gesprekmethode waarbij alle leden van de groep aan bod komen, zich gehoord voelen en waarbij elk antwoord goed is. Het gaat er niet om 'de waarheid' te vinden, maar juist om te ontdekken wat de kijker ziet. En daarmee associaties uit zijn eigen leven naar voren te halen. En geïnspireerd door de kunstwerken van een ander, gaan zij ook zelf aan de slag met penseel en verf. Of het kunstwerk wordt vertaald in muziek.

 

St. Willibrord in Boskamp

Iedere donderdagavond zijn de mannen van St. Willibrord druk. Zij maken olv kunstenaar Mirjan Koldeweij en haar rechterhand Jore Bron een heus kunstwerk voor hun medebewoners van de Anemoon. Het is echte toegepaste kunst. Want zij maken een multifunctioneel kamerscherm, voor meer privacy van de bewoners. Er wordt druk ontworpen, getekend, gezaagd en geverfd. Een echte mannenavond met na de actie tijd voor een borrel!

 

Ondertussen hebben de bewoners van de Anemoon een gast aan tafel op donderdag- of dinsdagochtend. Maarten van Veen schuift dan aan, met zijn gitaar. Hij zingt met zijnt tafelgenoten liedjes of maakt een praatje.
Iemand vertelt een verhaal en Maarten maakt er een lied bij. Of hij combineert de namen van iedereen tot een nieuw lied. Het zijn heerlijk ontspannen ochtenden, waar iedereen wel bij vaart.

 

En de vrouwen van St. Willibrord gaan met elkaar verhalen delen. Met hulp van Elcke Nijhuis, theatermaakster.
De bewoonsters van St. Willibrord blijken uit hele verschillende hoeken van het land te komen. En dat maakt dat zij allemaal een bijzondere levensloop kennen, die we met vertelkust en muziek voor het voetlicht gaan brengen.