Delen:

KWW met de Speurneuzen


KWW (Kiek’n Wat’t Wordt) met de Speurneuzen is het nieuwe filmproject van Fit-ART.

Een groep ouderen op onderzoek … naar Noaberschap 3.0, naar hen aansprekende ontwikkelingen in woonvormen en manieren van samenleven … afgemeten op de schaal ‘ Met-een-gerust-hart-de-wereld-kunnen-achterlaten-voor-je-kleinkinderen’. Aan de redactietafel zitten dertien 60, 70, 80 en  90 plussers. Allen razende reporters bovenop het nieuws, doen grondig onderzoek op locaties, stellen kritische vragen aan wetenschappers, bouwers, politici, leeftijdgenoten, jongeren en andersdenkers en reflecteren op situaties en zichzelf in hilarische sketches. We waren net mooi op gang …

 

En toen … kwam Corona. Wat nu?
Eerst grote schrik. Maar al gauw begon de ‘crew’ de ‘cast’ te missen. Dat was wederzijds, bleek na een belronde. Zelfs onze drie oudste deelnemers (90plussers) wilden maar wat graag weer aansluiten. Maar hoe? Ieders veiligheid moet zeker gegarandeerd. ZOOM’en vanuit eigen huis leek ons dé oplossing! Via allerlei ingangen en omwegen regelden we in no-time tablets, smartphones en pc’s, installeerden we apps met hulp van dochters, kleindochters en de thuiszorg.
De dag voor iedere redactievergadering - doen we een belrondje of iedereen hulp heeft voor het inloggen.  De link sturen we kort daarvoor, want anders is die weer zoek. De ‘hoofdredacteur’ is ambulant, fietst daar naartoe waar hij nodig is en sluit ter plekke op 1,5 meter aan met zijn tablet.  We hebben steeds een ‘inloophalfuurtje’, zodat niemand hoeft te stressen bij het inloggen.
En toen … bij de 3e ZOOM-redactietafel waren we ineens weer compleet! Eerst wel even oefenen en afstemmen op elkaar. Vooral voor de slechtzienden/blinden onder ons is het lastig om te zien wie wanneer spreekt. Voor de slechthorenden is het een uitkomst, door elkaar praten is er namelijk niet bij. Onze regisseur verstaat ook hierin zijn vak goed. En nog een pré: immobiliteit is geen issue.

 

Iedereen is erg blij om elkaar weer te zien, het voelt ook echt live. Zo leuk dat iedereen in beeld verschijnt met een grote lach op z’n gezicht  als het weer gelukt is. We kunnen met elkaar  discussiëren en weer samen lachen. We oefenen zelfs online sketches met ‘splitscreen’. Alleen samen zingen is nog wat lastig, hahaha.  Bij de afsluiting heeft iedereen weer huiswerk, zwaaien we uitbundig en kijken we weer uit naar de redactietafel van de volgende week.  Dan krijgen we bezoek van Reimar von Meding,  sociaal vernieuwend architect uit Rotterdam. Oscar (92, zelf oud architect uit Rotterdam) en Marijke (net 70, kritisch journalist) gaan hem via ZOOM interviewen, met de andere 11 als oplettend publiek. We hebben samen spannende vragen voorbereid. Dat wordt weer gaaf!

En dan na 2,5 uur druk ‘muten’ … kan de  ‘host’  weer rustig ademhalen. Ook heel fijn: we hebben via Zoom direct mooie filmbeelden. Wij zijn allemaal … voorlopig … superblij met onze digitale KWW-redactietafel!  

Tineke Posthumus, Fit-ART
20 mei 2020