Delen:
mythologische bron van inspiratie

De Verbeelding van Liefde


DE VERBEELDING VAN LIEFDE

 

De liefde spreekt niet alleen tot de verbeelding, ze is ook verteld en vertolkt en verbeeld. In onze beeldcultuur is het een enorm populair onderwerp, in alle mogelijke verschijningsvormen. Er zijn grote liefdesverhalen uit de wereldliteratuur, de geschiedenis en de mythologie als bron van inspiratie voor schilders, beeldhouwers en fotografen. Binnen het onderwerp zijn er zoveel verschillende thema’s te bedenken dat het boeiend is om deze verscheidenheid een keer, letterlijk en figuurlijk, in beeld te brengen.

 

Ongetwijfeld is een van de meest uitgebeelde vormen van liefde de moederliefde, al dan niet in de vorm van “Madonna met kind”. Het is een thema dat we tot op de dag van vandaag tegenkomen. Maar daarnaast is er een heel divers aanbod van liefde met een andere lading: vaderlandsliefde, dierenliefde, liefde voor een sportclub of een auto, goddelijke liefde en de liefde tussen geliefden, inclusief de onbeantwoorde liefde, om er maar een paar te noemen. Naast prachtige voorbeelden uit de Westerse kunstgeschiedenis zijn er gelukkig ook bijzondere werken te vinden in niet-Westerse culturen, zoals bijvoorbeeld India en Japan.

 

Het is niet verwonderlijk dat de verbeelding van liefde voor een belangrijk deel wordt bepaald door de heersende moraal van een bepaalde periode. We komen haar tegen in allerlei gradaties, variërend van kuis of verheven tot speels en expliciet. Maar in welke vorm dan ook vinden we haar terug in de werken van de grootste meesters uit alle tijden en vrijwel alle stromingen. Naast beroemde meesterwerken zoals “De Kus” (van Klimt, maar ook van Rodin) of het “Joodse Bruidje” van Rembrandt, zullen er heel veel werken van kunstenaars, mannen en vrouwen, de revue passeren die waarschijnlijk minder bekend zijn maar minstens zo wonderschoon… en liefdevol.

Wees Welkom, Jaap Nijstad

 

COLLEGE-Informatie (NB nu in Lochem én Eibergen!)

 

Docent

 

Jaap Nijstad, kunsthistoricus

 

Data in Lochem

 

dinsdagmiddag 13, 20, 27 februari en 5 maart

Tijd 14.00 - 16.00 uur

Stadshuus Lochem

Serie van 4 colleges: €80 | €25 per 'los' college

Inclusief koffie/thee

aanmelden: academie@fitart.nl

Data in Eibergen 

 

 

donderdagmorgen 14, 21, 28 maart, 4 april

Bibliotheek Eibergen

Tijd 10.00 - 12.00 uur

Serie van 4 colleges, ter introductie:
€70 | €20 per 'los' college

aanmelden: kreggelkwiek@fitart.nl 

 

 

Over Jaap Nijstad:

Jaap Nijstad (Lochem 1955) groeide op in een familie van antiquairs en studeerde zelf kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was enkele jaren werkzaam als research-consultant voor veilinghuis Christie’s in Londen en was collectiebeheerder in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Hij was 25 jaar als docent verbonden aan de Wackers Academie en een vergelijkbare periode actief als gastcurator voor het beeldhouwerscollectief ABK.

Jaap Nijstad publiceert met enige regelmaat over een heel divers scala aan kunst- en cultuurhistorische onderwerpen. Samen met zijn vrouw Jopie geeft hij via het bedrijf ‘Nijstad & Beumkes’ vorm en inhoud aan tal van activiteiten die vrijwel altijd iets met beeldende kunst te maken hebben.