Delen:

Villa Mondriaan


Villa Mondriaan is een museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan. Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Veel minder bekend is dat zijn schildercarrière begon in Winterswijk, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste jaar woonde.

Hier ontdekte Piet Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen, en hier werkte hij aan de ontwikkeling van het talent dat hem zou doen uitgroeien tot een van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst. De jaren waarin zijn kunstenaarschap werd gevormd, bracht Piet Mondriaan door in de Villa aan de Zonnebrink 4.

Na een grondige verbouwing is sinds 2013 in deze villa en de naastgelegen panden museum Villa Mondriaan gevestigd. Met behulp van hedendaagse middelen wordt hier het  levensverhaal van Piet Mondriaan verteld.

Villa Mondriaan heeft een langdurig samenwerkingsverband met het Gemeentemuseum Den Haag. Dankzij deze unieke samenwerking kan Villa Mondriaan elk jaar rekenen op een groot aantal bruiklenen uit de grootste en belangrijkste Mondriaancollectie ter wereld.

 

Educatie voor jongeren

Villa Mondriaan heeft educatie hoog in het vaandel staan. Op het moment wordt, in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag en het Gerrit Komrijcollege Winterswijk, gewerkt aan een vakoverstijgend educatief programma voor het voortgezet onderwijs. Naast een programma voor het voortgezet onderwijs wordt een leskist speciaal voor de bovenbouw van de basisschool ontworpen. De kinderen uit groep 7 en 8 zijn binnenkort welkom om op ontdekkingstocht te gaan in Villa Mondriaan. Villa Mondriaan beschikt over een educatieruimte. Scholen zijn welkom om gebruik te maken van deze ruimte wanneer zij het museum bezoeken.

 

Educatie voor ouderen

Villa Mondriaan werkt samen met st. Fit-ART en st. Zorgcombinatie Marga Klompé aan een bijzonder pilot-project Kunst-moNUment: Kwetsbare ouderen (ook met dementie) komen samen met hun mantelzorger naar het museum om kunst te ontdekken en in te zetten als middel voor meer levenszin. Zij gaan op ondekkingsreis langs kunstwerken, ontmoeten elkaar op inhoudelijke ontwerpen, leggen nieuwe contacten met gelijkgestemden en maken samen nieuwe herinneringen. Villa Mondriaan zet in dit project haar kennis van de VTS-gesprekstechniek in, waarmee alle ontdekkingen en antwoorden goed zijn en met elkaar worden verbonden. Naar verwachting zal dit project begin oktober van start gaan.