Delen:

SUTFENE


Sutfene is partner van Fit-ART vanaf 2014. 

Als eerste door het programma Sutfene heeft Talent dat ontwikkeld is samen met de medewerkers van de actviteitenbegeleiding. Sutfene heeft ieder jaar een feestweek voor haar bewoners. En nu - voor het eerst - was het ook een actieve week voor de bewoners zelf.

 • De Borkel in Gorssel:
  Mensen met dementie, wonend op de Flora, voerden hun eigen hoorspel op.
  Zij bleken heel goed in staat om zelf nog te lezen. We maakten het verhaal zo, dat ieder zijn eigen partij kon voordragen. En zo ontstond interactie met elkaar, luisteren zij naar het verhaal. En wij maakten de geluiden.
  Ook voor ons een les, dat mensen met dementie nog vele kunnen. Mits zij worden uitgedaagd en aangesproken op hun talenten. Bij de intieme voorstelling voor familie bleek dat ook zij onder de indruk waren. En zo ook op het idee gebracht om hun familieleden serieus te nemen en uit te dagen.

 

 • Harfsen, Epse, Lunette, 't Spijk, Elisabeth Gasthuis, De Borkel ...
  Overal werd geschilderd. Niet zomaar ... mensen schilderden elkaars portret. En zo leerden zij elkaar een beetje beter kennen...

 

 • In de Lunette werd theater gemaakt: "Droomreizigers" onder regie van Coby Beck.
  Een van de deelneemsters zei zachtjes: "Ik neem gewoon eerst een aspirientje en dan kan ik de hele middag blijven. Want ik wil dit niet missen". En een andere dame zei: "i\Ik krijg hiervan weer zulke spannende kriebels in mijn buik. Dat is lang geleden". 

 

 • En in het Elisabeth Gasthuis werd gedanst. Een van de dames had een droom. Ze wilde zo graag nog eens buikdansen. En dus kwam Sheila Meijers met haar dansschool naar het Elisabeth. Zes weken heeft men genoten van Indiase muziek, wapperende sjaals en vrij dansen met dames in rinkelende kostuums. Een feest.

 

 • In De Borkel was het programma "Van Toen en Nu" waarin bewoners en studenten van Aventus elkaar ontmoetten en verhalen deelden aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen. Boaz Boele animeerde de vertellers van beide kanten. Zo kwam het dat een dame hevig verbaasd was dat een jonge studente met groen haar niet wist hoe zij moest bellen. Zij demonstreerde trots de draaischijf en belde het nummer. 

 

Sinds 2016 organiseert Fit-ART voor Sutfene het Themacafé, waar bekende schrijvers lezingen geven voor bewoners en bezoekers van buiten. Eerst in de Lunette en later ook in De Borkel in Gorssel.

 

En heden trekken we samen op in de Verhalenkaravaan: een project waarbij amateurschrijvers verhaal halen bij bewoners en dit beeldend opschrijven, waarna van ieder verhaal een lied wordt gemaakt. Bewoners zijn trots en delen dit met elkaar. Lees  hier meer over dit project ...

En ook zijn iedere woensdagmiddag De Verbena's actief met hun reizend theatertje om verhalen op te halen bij de mensen thuis in Olypoort, Vischpoort en Saltpoort. De Verbena's is een groep van één dame en twee heren, die op bezoek gaan met mooie liedjes, loslopende bewoners en bezoekers aansteken met hun enthousiasme en her en der een klein voorstellinkje geven. Het kan soms zomaar zijn dat ze blijven steken voor de lift. Zij strijken daar neer waar het gezellig is ...