Delen:

Droomoord ook bij u


Speelfilm Droomoord mooiste cultuurproject van Gelderland!


Grote verbazing bij onze acteurs en het filmteam. De cast uit Gorssel was zondag aanwezig in het stadhuis van Deventer om op het Krasse Fratsen Festival hun film te vertonen. En opeens stond daar de jury van de Gouden Caleidoscoop om te vertellen dat we een prijs hebben gewonnen - uitgekozen tot mooiste cultuurproject van Gelderland: omdat de spelers-van-hoge leeftijd zo'n kwalitatief goed resultaat neer kunnen zetten. En dat in samenwerking met een jong team filmers en producenten van Fit-ART. Subliem! En dat is het ... een kroon op ons werk. We zijn APETROTS.

 

De Staat
Drummer Tim van Delft van de popband De Staat mocht de prijs uitreiken na het vertonen van de film. De ouderen kenden hem niet, maar de jongeren des te beter. De Staat werkt vaker met ouderen en hij was getroffen door de passie van het hele team om er samen iets moois van te maken. Met een brok in zijn keel vertelde hij "Het ontroert mij als ik oudere mensen zie die iets heel moois maken. Tof dat het zo goed is". 

 

Overvallen
Dat de film - over een bejaardenhuis dat gesloopt moet worden - zo leuk is geworden stond van tevoren niet vast. Onze acteurs waren helemaal niet van plan om te acteren. "We hebben ze een beetje overvallen" zegt regisseur Jorn Snelting. Met ons Fit-ART team en zorgorganisatie Sensire hebben we de ouderen uitgenogdigd voor een informatiebijeenkomst maar dat bleek een onverwachte casting. 

 

Obstakels
De meeste acteurs hadden nog nooit gespeeld, laat staan in een film. En er waren ook nog andere obstakels. "Het knappe is dat de 90-jarigen bijna blind zijn, maar dat je dat in de film niet ziet", zegt Mattanja van Asten. Zij is als zestiger de jongste va het gezelschap en ze speelt samen met haar nu bijna 90-jarige vader Oscar in de productie.

Volgens regisseur Jorn maakt een beperking niet zoveel uit. "We filmen stukje bij stukje", zegt hij. "Je verzint hulpmiddelen waarmee je aan de slag kunt. Desnoods printen we het script uit op lettergrootte 80". Producent Fit-ART heeft er alles aan gedaan om de draaidagen voor de film zo te organiseren dat het voor de spelers comfortabel was. Maar hen ook weer niet te veel in de watten gelegd, want doel van Fit-ART is ook om ouderen zoveel mogelijk te bewegen zichzelf te organiseren. De spelers hebben ontdekt wat zij nog wél kunnen en voelen zich vitaler en gelukkiger en zijn actiever dan een jaar geleden. Ze stoppen ook niet meer met spelen. Zij doen mee in de theaterwerkplaats van de Fit-ART Academie en bereiden nu met theatermaker Elcke Nijhuis een straat-theatervoorstelling voor.   

 

De Gouden Caleidoscoop
Precies door die instelling van crew en cast viel de film op bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Die organisatie bestaat tien jaar en reikt daarom in iedere provincie een prijs uit aan een bijzonder cultureel project. Voor Gelderland is dat dus Droomoord geworden.

 

Droomoord ook bij u?
Fit-ART is nog steeds met spelers en makers op tournee. We willen graag laten zien wat meedoen aan een kunstzinnig project kan betekenen voor vitaliteit en levensplezier!  Wilt u ook de film vertonen en een meet&greet met de spelers en makers? Neem dan contact met ons op via altijd@fitart.nl of bel met Anita 06-13406842 of met Tineke 06-28578131.