Delen:

ZEN schilderen


Vol aandacht en concentratie!

Bewoners van de Hoge Weide zitten in een kring, die steeds groter wordt. Aandachtig kijken zij naar het witte vel dat voor hen op de grond ligt. Langzaam en steeds zekerder sturen zij hun lange penseel over het witte papier. De afstand maakt dat zij goed overzicht kunnen houden. Het grote vel wordt helemaal benut. Zij maken hun eigen compositie - ieder zijn eigen beeldtaal - zwart op wit. De sfeer is ontspannen, rustig en ze werken in stilte. Alles voelt ZEN!

Tot iemand zegt: 'is er ook kleur?'
Dat is het signaal om de kring te verbouwen. De ruimte krijgt tafels met kleurkrijt voor ieder. Het werktempo gaat omhoog. De compositie krijgt kleur. Soms woest, soms heel gedetailleerd. De deelnemers gooien hun hele ziel en zaligheid erin. En met prachtig resultaat.

Aan het eind van de ochtend hangen alle werken naast elkaar. Iedereen is verbaasd. 'Heb ik dat gemaakt?'.
Ja, echt wel! Helemaal zelf. En als je ze vooraf had gevraagd of ze kunnen schilderen, had iedereen 'nee' gezegd.
Zo zie je maar, je bent nooit te oud om jezelf te ontdekken.

Expositie ZEN-schilderen
Als altijd bij een Fit-ART project laten deelnemers zichzelf zien! De expositie van het werk van de deelnemers aan dit project was te zien van 26 mei tot 4 september 2016. De feestelijke opening werd gedaan door de bestuurder van Marga Klompé met een van de deelnemers zelf. Veel bezoekers waren verrast en hebben hun bewondering uitgesproken. En alle werken zijn aangekocht door familie, bekenden en personeelsleden. Vooral familie is zeer ontroerd om zo'n prachtig werkstuk van hun dierbare te kunnen ophangen.

ZEN-schilderen is ontwikkeld door Bauk Zwaan en Henk Vermeul, beeldend kunstenaars uit Laren (gld) en als project van Fit-ART uitgevoerd bij de Hoge Weide in Lochem.