Delen:

Kunst-moNUment bij Villa Mondriaan


KunstmoNUment

Ontdekken van kunst wordt met KunstmoNUment een avontuur. Met alle ogen van de groep zie je meer. Zo ontdek je op een kunstwerk meer bijzondere details en leg je verbindingen die menig kunstkenner ontgaan. In dit project zit kennis van kunst je eigenlijk in de weg. Verstand hebben van kunst is dus niet nodig! Het bijzondere van onze manier van kijken is dat elke ontdekking goed is en iets toevoegt. In KUnstmonument voelt u zich (met recht!) een ervaren kunstontdekker.

In KunstmoNUment kennen we 3 series workshops, waarbij uw hoofd, uw hart en uw handen aan bod komen.

 

Spraakmakend
Met de gespreksleider gaat u op reis door de verschillende museumzalen. Per bijeenkomst ontdekt u steeds 3 à 4 spraakmakende kunstwerken. Na deze serie kent u werk van zeker 18 beroemde schilders. Wij bevelen aan te starten met deze serie bijeenkomsten. Zo wordt u enthousiast kunstontdekker en bent u ook klaar voor de volgende series Zien & Zingen en Voelen&Verbeelden.

 

Zien&Zingen
In deze serie wordt u muzikaal ontvangen. Met de gespreksleider gaat u het museum in om 2 à 3 kunstwerken te ontdekken. Na een kop lekkere koffie of thee nemen de muzikanten u mee. Zij componeren samen met u een passend muziekstuk bij de kunstwerken. Misschien iets klassieks, of een opzwepende tango of een oud Hollands Liedje ... uw hart bepaalt. Uitspraken van het kunstkijken maken het lied compleet, en natuurlijk gaan we het samen instuderen. In 6 bijeenkomsten bouwen we aan ons groepsrepertoire.

 

Voelen&Verbeelden
Hier komen uw handen in beweging. Naast het ontdekken van 3 à 4 kunstwerken gaat u zelf aan de slag met een eigen kunstwerk. U krijgt hierbij goede begeleiding van twee professionele beeldend kunstenaars. Het kunstwerk dat u maakt heeft raakvlakken met de kunstwerken die u eerder heeft ontdekt. Zo maakt u voor uzelf een aandenken aan een mooie serie Kunstmonumenten.

 

De 3 modules van het pilot-project KunstmoNUment zijn ontwikkeld door Fit-ART.
Mede-initiatiefnemers in KunstmoNUment zijn: Anne Kremers van Villa Mondriaan en Peter Stevens van
St. Zorgcombinatie Marga Klompé. .

 

 

In dit filmpje krijgt u een impressie van de module Zien & Zingen.

 

 

 

Project KunstmoNUment is een groot succes geworden mede dankzij:

  • de zorgvolle begeleiding vanuit De Berkhof van St. Marga Klompé: Erica Wikkerink, Inge Lammers, Raymond en mede-initiatiefnemer Peter Stevens
  • het meedenk- en doewerk van de juniordirecteuren van Villa Mondriaan: Linda Goltsche, Gyonne Schatorjé, Frederike Jungheim en Yasmijn van Stam en van mede-initatiefnemer Anne Kremers (oud-directeur) en Judith Kadee (huidig directeur)
  • de energieke wijze waarop Loes Tieman gespreksleider in de VTS-methode was en ook de manier waarop zij Peta Eisberg en Hanneke Kamphuis (vrijwilligers van Villa Mondriaan) en Mirjan Koldeweij, Helene Gandolfi en ons heeft opgeleid in de VTS-methode.
  • het enthousiasme van onze muzikanten en muziektherapeuten Floor Koetsier en Loïs Bruggema die kunstwerken muzikaal weten te vertolken met hulp van de deelnemers
  • de creatieve samenwerking tussen beeldend kunstenaars Els Lemkes en Mirjan Koldeweij die met de deelnemers een kunstwerk hebben gemaakt waarop zij allen erg trots zijn en wat permanent in De Berkhof wordt geëxposeerd.

 

Wij danken de gemeente Winterswijk en de Wmo-raad voor het in ons gestelde vertrouwen.
En ook het Prins Bernard Cultuurfonds Gelderland voor de steun.
Het inhoudelijke verslag van project KunstmoNUment vindt u in pdf (links onder de foto). 

 

Hebt u als organisatie belangstelling om het project KunstmoNUment ook in uw buurt te organiseren, neem dan contact op met Anita Kunst anitakunst@fitart.nl of met Tineke Posthumus tinekeposthumus@fitart.nl. Met u kijken wij hoe we dit kunnen realiseren.

 

Villa Mondriaan neemt de KunstmoNUment-series op in haar programma. Hebt u hiervoor belangstelling dan kunt u contact opnemen met educatie@villamondriaan.nl