Delen:

MUZIEK IN DE SCHILDERKUNST


Nederlandse muziek en schilderkunst in de Gouden Eeuw

door Jan Kleinbussink

Aanmelden: academie@fitart.nl 

 

In de tijd dat Rembrandt de ‘Nachtwacht’ schilderde (1642), Paulus Potter 'De Stier' (1647) en Vermeer zijn 'Meisje met de Parel' (1665-1667) klonk er in Nederlanden muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck, Constantijn Huygens, Jacob van Eyck, Jan Baptist Verrijt en Carolus Hacquart.

 

Nooit van gehoord? Geen probleem, u bent vast niet de enige. Aan de hand van schilderijen uit de Gouden Eeuw met afbeeldingen van musicerende gezelschappen en diverse instrumenten gaan we op muzikale ontdekkingsreis in de tijd van Rembrandt.


Een schilderij kan van uitstraling heel dynamisch zijn en vol symboliek, maar is tegelijkertijd bewegingloos en zonder geluid. Muziek brengt het beeld op het doek daadwerkelijk tot leven, u hoort wat u ziet!

Van Rembrandt zijn slechts twee schilderijen bekend met een afbeelding van muziekinstrumenten, maar bijvoorbeeld van zijn collega’s en tijdgenoten Frans Hals en Johannes Vermeer kennen we wel tientallen schilderijen vol met muziekinstrumenten en mensen die muziek maken.

Muziek is alom aanwezig op de doeken. Dat schilders zoveel muzikale thema's in beeld brachten, is op zich niet verwonderlijk: muziek was verweven met de maatschappij, van hoog tot laag. Op minstens tien procent van alle zeventiende-eeuwse schilderijen maakt muziek dan ook op de een of andere manier haar opwachting.

In genrestukken, in welke categorie Vermeers werk doorgaans wordt geplaatst, ligt het percentage nog hoger. Zo zijn zo'n 20 procent van de werken van Frans van Mieris en 25 procent van Pieter de Hoogh op de een of andere manier verbonden met muziek.

Hoe was het dagelijks leven in de 17de eeuw, hoe klonken de afgebeelde instrumenten, welke muziek werd er gespeeld en gezongen en wat vertellen ons de schilderijen zelf? 

We ontdekken en luisteren aan de hand van de afbeeldingen naar o.a. 17de eeuwse muziek voor klavecimbel en virginaal, voor luit en theorbe, voor blokfluit en traverso. En niet te vergeten voor beiaard. Muziek, die werd uitgevoerd aan het deftige hof en in de intieme huiselijke kring, in de kerk, op straat en in de kroeg.

We maken kennis met de talloze en bijzonder populaire liedboeken die in de 17de eeuw werden gedrukt, met niet alleen stichtelijke, maar zeker ook ondeugende liedjes!

 

Voor liefhebbers van de schilderkunst uit de Gouden Eeuw is in dit college de muziek een bonus en voor liefhebbers van muziek is dat vanzelfsprekend de schilderkunst.

 

 

INFORMATIE

Docent Jan Kleinbussink
Data 22 en 29 november
Tijd 14.00 - 16.00 uur
Plaats Fit-ART Atelier, Stadshuus Lchem
Deelname      € 45 voor leden | niet leden € 50
Colleges zijn ook los te volgen voor €25
Aanmelden academie@fitart.nl