Delen:

Kunst(K)rakers


Met Jaap Nijstad, serie van 4 kunstgeschiedenis colleges, met als extra optie excursie naar een museum met begeleiding van Jaap.

En om er weer in te komen is de eerste les gratis.

 

Kunst(K)rakers

Deze serie kunstgeschiedeniscolleges gaat over de bedoeling en de beleving van het verhaal in de kunst.

Beeldende kunst bezit het vermogen om mensen te vermaken en te ontroeren. Soms reageren we spontaan bij het kijken naar een kunstwerk en worden er allerlei persoonlijke associaties opgeroepen. Dat is op zich prachtig en zeker bijzonder, maar vooral bij de iets oudere kunst ligt er in het kunstwerk dikwijls een verhaal verborgen dat zich niet zo snel openbaart. Terwijl dat eigenlijk wel de bedoeling is.

 

In deze serie lezingen gaan we op zoek naar die verhalen. Hoe wordt het verbeeld en hoe kunnen we het herkennen en ontrafelen. Van welke hulpmiddelen maken schilders en beeldhouwers gebruik om ons iets duidelijk te maken. Symbolen en attributen geven een andere kijk op afgebeelde personages en we krijgen zicht op een veel grotere vertelling. 

 

De inhoud kan bijbels, mythologisch of historisch zijn, maar ook afbeeldingen uit het dagelijks leven hebben 'verstopte' boodschappen. Het oplossen van de raadsels maakt de beleving niet minder. Integendeel, het verhaal wordt completer en het plezier dat we beleven bij het kijken naar prachtige kunstwerken verdiept zich.

 

Informatie

 

Docent Jaap Nijstad
Data

dinsdagmiddag  18 augustus en 15, 22, 29 september.

Optie voor excursie: 6 oktober

Tijd 14.00 -16.00  uur
Plaats Stadshuus Lochem
Kosten

 Eerste college wordt u aangeboden door Jaap en Fit-ART

Serie van 3 colleges voor leden: €45 | voor niet leden €60

aanmelden: academie@fitart.nl

 

Optie

 

Excursie naar een museum olv Jaap Nijstad op 6 oktiober

Kosten voor leden €15 | niet leden €20
(excl. toegang en eventuele consumpties)

 

Over Jaap Nijstad:

Jaap Nijstad (Lochem 1955) groeide op in een familie van antiquairs en studeerde zelf kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was enkele jaren werkzaam als research-consultant voor veilinghuis Christie’s in Londen en was collectiebeheerder in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Hij was 25 jaar als docent verbonden aan de Wackers Academie en een vergelijkbare periode actief als gastcurator voor het beeldhouwerscollectief ABK.

Jaap Nijstad publiceert met enige regelmaat over een heel divers scala aan kunst- en cultuurhistorische onderwerpen. Samen met zijn vrouw Jopie geeft hij via het bedrijf ‘Nijstad & Beumkes’ vorm en inhoud aan tal van activiteiten die vrijwel altijd iets met beeldende kunst te maken hebben.