Delen:

VERHALENKARAVAAN


 

Bijna 1,5 jaar heeft De Verhalenkaravaan rondgetrokken in de verschillende wijken van Sutfene. Omdat bewoners van Sutfene in een gesprek duidelijk hadden gezegd echt meer behoefte te hebben om elkaar beter te leren kennen. Weten wie er naast je woont en werkelijk met elkaar in gesprek gaan, dat is de wens. Wat zijn eigenlijk de interesses van je buurvrouw en wat heeft je buurman beleeft in 'zijn vorige levens'. Reden voor Fit-ART om de Verhalenkaravaan te starten waarin we op heel veel mogelijke manieren verhaal hebben gehaald. 

 

1. Verhalen met een Lied

Vrijwilligers waren zeer enthousiast over de lessen beeldend schrijven van Merel Bruning van www.Schrijfzicht.nl. Het samen oefenen 'op het droge' haalde toch wel de koudwatervrees weg. Zij waren dan ook helemaal klaar voor hun speeddate met de bewoners die zich hadden aangemeld voor dit project.  Ieders verhaal vorderde gestaag. De meeste schrijvers gingen zeker 3x op bezoek bij de vertellers om maar zoveel mogelijk details te verwerken in het verhaal en natuurlijk ook om het terug te laten horen. Als verteller je eigen evensverhaal terughoren, dat maakt impact. En ook trots. Want de schrijvers hebben het echt mooi beeldend en intens verwoord. Samen zijn ze er klaar voor om het verhaal te delen met elkaar. En hoe groot is dan de verrassing dat er van het verhaal ook nog een eigen uniek levenslied is gemaakt door 2 fantastische muzikanten/muziektherapeuten Loïs Bruggema en Floor Koetsier. Dan blijkt maar weer eens de kracht van Muziek!

In de film een beeldverslag van de eerste Verhalenavond, waar de verhalen voor het eerst met elkaar worden gedeeld.Dank aan Janneke van't Einde voor het decor en Jorn Snelting www.jornsnelting.nl voor de film.

U ziet achtereenvolgens: Christien Camps met Marianne van Riet, Henk Deppe met Petra van der Mey, Nico Hagen met Erna Rouhof, Harry Dijkhuis met Nienke Kalker, Anna Veenstra met Willemien Grotink, Wijnanda de Bruin met Marike Tuin en Bert Ouwerkerk met Ingrid Bogert. Deze mensen lopen elkaar nu niet meer zo voorbij. Zij hebben gespreksstof. 

 

Een paar maanden later wandelden wij weer eens Sutfene binnen. We ontmoeten daar hr. Ouwerkerk. Hij herkende ons niet meer, maar schoof wel gezellig aan bij ons tafeltje. Een gezellige Rotterdammer met veel stoere praatjes. En toen begon hij te vertellen over zijn mooie belevenis. Zijn levensverhaal was geschreven en er was ook een grandioos mooi lied gemaakt over zijn vrouw Nel. Terwijl hij zijn verhaal vertelde, schoot hij weer vol.  Het lied raakte hem diep.
Een aantal weken later hoorden wij dat hij was overleden. En dat zijn lied op zijn uitvaart was gedraaid.
Wat een mooie impact!

 

 2. Het reizend wandelgangen-theatertje van De Verbena's

We wilden graag weten waarin de bewoners van Sutfene elkaar eigenlijk willen leren kennen. Wat verwachten zij van ontmoetingen met elkaar. Wat hebben zij van elkaar nodig om prettig samen te leven. We stuurden onze mysterie-guest erop uit: Tante Door nam polshoogte. Zij kwam erachter dat men vooral in de gezelligheid elkaar wilden ontmoeten, samen afleiding zoeken en een aanleiding om ergens over te beginnen. Zoals een recent werelds thema of juist een interessant wandelgangenpraatje. Voor echt diepere kennismaking zoekt men toch liever de privé setting van hun eigen kamer op. 

Dus gezellig met elkaar aan de praat raken over een thema dat zich aandient. Daarvoor creëerden we De Verbena's: een reizend muziek-theaterduo. Met hen bouwden we een mobiel wandelgangentheatertje in fifties stijl, dat makkelijk door de gangen kon en precies in de lift. Luisella Lai en Juun Looijmans trokken iedere woensdagmiddag hun muziek-outfit aan en steeds was hun doel: vang mensen op de gang met een praatje en een plaatje.
En zo kwam het dat er regelmatig een oploopje was van 10 tot 15 mensen pardoes voor de lift - met aangerukte stoelen. Of de rummicub middag werd wreed verstoord, want er werd gedanst met de Verbena's. Ook de bezoekers sloten aan als het gezelschap in de hal met elkaar deelden waar hun geboortewieg stond en vervolgens daar een bijpassend liedje zongen. Zo kwam de hele wereld voorbij.

De middag begon vaak met een klein clubje mensen van vaste fans. Maar de stoet groeide naarmate de tijd vorderde. Verzorgend personeel hielp mee om de mensen mee te laten reizen met De Verbena's. En het kwam maar al te vaak voor dat iedereen nog een afzakkertje nam in het Dagcentrum, waar de Verbena's dan trakteerden op lekkere kaas en worst. Het waren supermiddagen. Heel veel mensen hebben plezier beleefd aan de gezellige middagen.
Jammer dat ze moesten stoppen. Misschien komt er ooit nog weer es een nieuwe kans.
Het theaterje blijft in ieder geval bewaard en wie weet ...  

 

 

3. Ontroerend Goed

Het is moeilijk om in een dergelijk project iedereen te betrekken. De meest extraverte mensen zijn er als eerste bij. Zij inspireren ook wel mensen uit hun omgeving. Maar toch zijn er mensen die de beslotenheid van hun eigen kamer zeer op prijs stellen. Hoe betrek je hen?

Daarvoor zetten wij heel graag het project Ontroerend Goed in. De ontmoeting tussen verteller en schrijver. Op zoek naar een verhaal over een voorwerp dat je zo lief is dat het altijd met je meeverhuist. Bij een verhuizing naar het zorghuis heb je bijna alle spullen achter moeten laten, het minimale kon je meenemen. En daar is dan altijd iets bij wat beslist mee moet, een stuk is van je identiteit. Daarover gaat Ontroerend Goed. 
Wij vroegen schrijfster Merel Bruning om nu zelf op pad te gaan en verhaal te halen bij 10 mensen die eigenlijk niet van hun kamer komen. Zij kreeg gezelschap van fotografe Pascale Drent die de onzichtbare mensen heel zichtbaar maakte op prachtige portretfoto's van 1 meter x 1 meter. En hun verhalen met foto vormden een prachtige expositie in de grote Singel van Sutfene. Feestelijk geopend met familie erbij. En zelf hun portret onthullen. Wat een feest!
Mooi dat je mensen zo trots kunt maken.

 

Ook een verhalenproject op uw locatie? Neem contact met ons op. Wij denken graag mee wat er bij u past.

AnitaKunst@fitart.nl of bel 06-13406842

TinekePosthumus@fitart.nl of bel 06-28578131

 

De VERHALENKARAVAAN van Sutfene is mogelijk gemaakt door 
Sutfene, De vrienden van Sutfene, het Oranjefonds, het Walburgisfonds, HSHB, RCOAK, Ideefabriek Achterhoek.

Organisatie: Fit-ART in samenwerking met Sutfene.