
MINDZ inspiratie voor Marga Klompe
MINDZ - Anders kijken, de ander zien!
MindZ heet het nieuwe inspiratie- en opleidingstraject dat Fit-ART samen met st. Marga Klompé ontwikkelt speciaal voor de medewerkers. MINDZ gaat over anders kijken, de ander zien! Zien van de mensen voor wie je zorgt en ook - vooral - jezelf zien in het eigen werkproces. Met in gedachten de nieuwe missie van Marga Klompé: Samen mensen in hun kracht zetten, eten hoe zij hun leven willen leiden en hen daarin zo goed mogelijk ondersteunen. Uitgaan van wat wél kan en hen daarin zo goed mogelijk ondersteunen. Uitgaan van wat wél kan en samen daarin zoeken naar oplossingen om het mogelijke mogelijk te maken.
MINDZ is een traject dat dicht bij de dagelijkse praktijk staat en dat steeds een ander, onverwacht, vernieuwend inzicht geeft in zorgsituaties, waarin jij het verschil kunt maken.
Het opleidingstraject start met 3 inspiratiebijeenkomsten voor alle medewerkers.
Adelheid Roosen: MAM
3 oktober; 15.00 uur en 19.30 uur
Theatermaakster Adelheid Roosen filmde haar moeder. Dit resulteerde in de aangrijpende korte documentaire MAM.
Niet door uit te gaan van zichzelf, maar door et haar moeder mee te bewegen met de reis die ze aflegt, ontdekt zij wie haar oeder nu aan het worden is. Adelheid's moeder heeft dementie, maar de achtergrond van deze film is breder. Het gaat vooral over het 'anders ontmoeten'. Hoe kun je ook observeren en leren, hoe ontdek je wat iemand nodig heeft en hoe sluit je daar dan bij aan. En wat levert het jou en de ander op als je daarbij kunt aansluiten.
Adelheid vertelt over haar boeiende proces, haar persoonlijke insteek en gaat na afloop in gesprek over de taboes rond dementie en het ontmoeten van mensen die zorg nodig hebben in het algemeen.
Marcellino Bogers & Charles Droste: Gastvrijheid met een lach
4 december; 15.00 uur en 19.30 uur
Gastvrijheid is een belangrijk element in het zorgproces. Om hier anders naar te kijken en de ander te zien, leggen we de link naar het theater. Schouwburg Amphion is voor de tweede keer gekozen tot beste theater van het jaar. Hoe doet Amphion dat? Wat is het geheim? Charles Droste (directeur) weet het wel: hij neemt ons mee naar voorbeelden over gastvrijheid en dienstverlening in zijn theaterorganisatie. Vooral de verbinding die medewerkers maken met hun gasten is belangrijk. Humor is voor hen een onmisbaar ingrediënt. In het theater niet verwonderlijk.
En dit ingrediënt kan in de zorg ook heel goed werken, zegt Marcellino Bogers (verpleegkundige, cabaretier en docent Humor in de Zorg). Humor ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt en verlicht. Op zijn eigen wijze betrekt hij de hele zaal in het gesprek over gastvrijheid in de zorg en hoe je in situaties de humor heel mooi kunt toepassen. Met natuurlijk ook veel hilarische voorbeelden van hoe het niet moet. Volgens Marcelino is - mits goed ingezet - humor goud in handen van zorgverleners!
Prof. dr. Joris Slaets: De Ander zien, Ik zie u graag!
30 januari; 15.00 uur en 19.30 uur
Empathie is de basis voor goede zorg. En waarschijnlijk ook de achterliggende reden waarom menigeen gekozen heeft voor de zorg. De manier waarop jij - dichtbij - contact kunt maken met de persoon die afhankelijk is van jouw goede zorg, bepaalt hoe hij/zij waardig en met plezier zijn/haar leven zinvol kan leven. Empathie is iets wat door de ontmoeting met de ander in jou wordt losgemaakt. Je kunt het gebruiken om de ander recht te doen, en de beste richting te kiezen, wanneer je twijfelt over wat het goede is. Empathie is beslist niet maakbaar.
Prof. dr. Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de RUG en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, neemt je mee in zijn visie en door voorbeelden uit zijn praktijk, gelardeerd met muziek en theaterspel. Wat kun je doen om letterlijk en figuurlijk speelruimte te maken in jouw werk om écht vanuit een relatie leefplezier te creëren. hoe kom je in een positie van wederzijdse zorg. Wat zeg je wanneer iemand 'in een andere toestand' een appèl op je doet? De sleutel heb jij zelf!