Delen:

KWIEKZILVER Kwiek met Kunst


KWIEKZILVER - KWIEK MET KUNST -  STAAT VOOR TALENTONTWIKKELING EN MEEDOEN!

 

Kwiek met Kunst.  Ouderen uit Oldenzaal en Enschede - voor wie meedoen niet meer vanzelfsprekend is. 
In dit project hebben zij ervaren wat er wél kan. Hebben zij gewerkt aan hun talentontwikkeling. Hebben zij ervaren welk positief effect 'iets nieuws leren' voor je mindset heeft. Zij nemen zichzelf weer serieus als 'lerend mens' die wat kan en wat te willen heeft. Hun omgeving ziet hen weer. Je gezien en gehoord voelen is een primaire levensbehoefte voor je welzijn. Er wel zijn en meedoen is een #mensenrecht. 

 

Vaak heb je even iemand anders nodig om je dat zetje te geven, om je op het goede spoor te zetten.
Onze kwiekmakers doen dat. Kwiekmakers zijn kunstenaars, creatief therapeuten,  die - een tijdje - aan huis komen. Zij bouwen aan de relatie met hun deelnemer. Zij willen de mens tegenover zich leren kennen en weten wat hem/haar beweegt en boeit - in wederkerigheid en gelijkwaardigheid. Zo komt de échte mens met de wens boven. Samen vinden zij een manier om - met de kracht van kunst - weer leefplezier te vinden. Ook zoeken ze samen naar mogelijkheden om weer te bouwen aan een nieuw sociaal netwerk met interesse-genoten, om aan te sluiten bij kunstzinnige of andere activiteiten in de buurt. 

 

Onze kwiekmakers werken vanuit hun eigen kunstzinnige professionaliteit, vanuit hun intrinsieke motivatie. 
Aangevuld met kennis over het ouder worden, dementie, depressie, eenzaamheid (en meer) en een dosis levenservaring en levenskunst - willen zij graag ouderen helpen om te leven tot het gaatje, nieuwe dingen te leren en te beleven. Laten ervaren dat het leven en jijzelf de moeite waard bent. En hen met de kracht van kunst  met elkaar te verbinden.
Dit levert de deelnemers enorm veel nieuwe veerkracht en vooral leefplezier!

 

Voorwaarde is wel dat er interesse-genoten en passende activiteiten zijn waarbij deelnemers kunnen en willen aansluiten. Zijn deze er niet, dan zetten we die vanuit het project Kwiekzilver - Kwiek met Kunst op.
Ook vinden wij het een uitdaging om samen met bestaande aanbieders hun activiteit een 'facelift' te geven, zodat ook de ouderen weer kunnen aansluiten.
Bouwen aan een infrastructuur van passende activiteiten is deel van ons project.

In het project Kwiekzilver/Twents Zilver, Kwiek met Kunst zijn op basis van de vraag van deelnemers deze activiteiten opgezet:

 

De Kunstbrouwerij:
Wekelijks komen er mensen tekenen en schilderen. Docent Rob van Putten (theatervormgever, beeldend kunstenaar én kwiekmaker) zorgt altijd voor een verrassend thema. Rob leert de deelnemers anders kijken en denken en ontdekt samen met de deelnemer manieren over hoe het wél kan als het even niet meer lukt (bijv. bij reuma, artrose, dementie etc.). Ook zijn er deelnemers die graag hun kennis willen delen met de anderen. Hiervoor zetten we samen een mooie les op.

 

Kunstcafé Zinspinsels:
Het samen - met de VTS-methode - betekenis geven aan kunstwerken van bekende en onbekende meesters, en deze betekenis koppelen aan poëzie, literatuur, filosofie en de eigen levenservaringen en levenskunst. Een kunstfilosofie-café die de mindset verrijkt en het leven zin geeft. Onder leiding van Annemarie van Uden, beeldend kunstenaar, filosofe, docent én kwiekmaker.

 

Mediawijs op Reis
Mediakunstenaar, docent én kwiekmaker Jessie von Piekartz neemt deelnemers mee in de wereld van fotografie en film met je Ipad en Smartphone. Via allerlei leuke opdrachten leer je steeds meer over het maken en bewerken van mooie beelden, het maken van fotocollages en -boeken en manieren om deze te delen met je omgeving. En hetzelfde voor mooie filmpjes en moderne technieken die je eraan kunt toevoegen. 

 

Spiegeldienst
In deze tijd hebben ouderen nogal wat voor hun kiezen gekregen. En bij veel mensen heeft dit erin gehakt.
Tijd om dit een plek te geven. De kracht van kunst en mindfullness wordt gecombineerd in deze oecumenische spiegeldiensten, waar mensen tot rust en zingeving komen.
Geleid door Yvonne Meyer, geestelijk verzorger, beeldend kunstenaar, dichter én kwiekmaker.

 

Verhalen van de Mannen-stamtafel
Een plek waar mannen zich vrij voelen om hun verhaal te delen. Over hun leven en werk, hun gezin, technische en wereldse thema's, over erfgoed, over hun zieleroerselen, en wat nog meer voorbij komt. Om al deze verhalen een draai te geven naar een beeld voor de toekomst, hebben we verhalen-maker en verteller Wim Wolbrink gevraagd om  gespreksleider te zijn.  

Hoe werkt het?

In Enschede en Oldenzaal hebben we dit project opgezet met  22 Kwiekmakers
(Bij de start waren dit 37, maar gaandeweg blijkt het echt een vamanschap te vragen en haken toch mensen af).
Deze 22 kwiekmakers hebben de afgelopen 2 jaar vorm en inhoud gegeven aan dit intensieve traject en 120 ouderen blij en Kwiek-met-Kunst gemaakt. Ook in coronatijd. Voor een aantal ouderen betekende dit zin en betekenis geven aan hun laatste stukje leven. Voor anderen was het de opstap om zich echt weer gezien en gehoord te voelen en het contact met interesse-genoten op te zoeken.
Hoe het werkt? In deze film vertellen we er meer over.

 

 

Kwiek met Kunst als aan/invulling op Welzijn op Recept
en Partner bij de coalitie Een tegen Eenzaamheid

Kwiekmakers kunnen het leven voor ouderen in eenzaamheid, met depressieve gevoelens weer een positieve draai geven. Dit hebben wij in heel veel situaties gezien en meegemaakt. Het is zo waardevol wat je met de inzet van de positieve benadering van kunst kunt bereiken. We horen de problemen, maar duiken er niet in. We nemen juist de andere afslag, de afslag van mogelijkheden. Wat kan er wél. Wanneer voel je je wel (een beetje) gelukkig. En wat is daar voor nodig. Wij kleuren graag het leven van ouderen een beetje mooier. Samen!

 

Kunst op recept? Wat ons betreft wel!

En kijk ook even op de pagina Kwiek met Muziek:
11 songwriters van het Twents Songschrijversgilde gaan op bezoek bij ouderen Zij hebben zich verdiept in het levensverhaal van hun oudere deelnemer en dit vertaald naar 13 unieke levensliedjes. Door coronatijd kon dit bezoek vaak niet live, dus hebben ze allerlei creatieve manieren gezocht en gevonden om elkaar toch te ontmoeten. Per telefoon, kaartjes, brieven, maar ook via zoom, skype of facetime.
Er zijn 13 prachtige liedjes geschreven die we live hebben teruggebracht aan de vertellers. En deze zijn allen vastgelegd op film. Dus kijk op Kwiek met Muziek.

 

Meer weten over ons project KWIEKZILVER en onze aanpak?


Mail ons: altijd@fitart.nl of bel met Anita Kunst 06-13406842 of Tineke Posthumus 06-28578131

 

Dank aan de fondsen die ons project KWIEKZILVER hebben gesteund:

Fonds voor Cultuurparticipatie, Oranjefonds, RCOAK, Sluyterman van Loo, Prins Bernard Cultuurfonds,
Stichting het Maagdenhuis en Brentanofonds, VSBfonds.