Delen:

DROOMOORD


De start
Het is 6 april 2017. Het Fit-ART team onthaalt 80  thuiszorgcliënten van Sensire in een heuse filmworkshop. De gasten zijn blij verrast, want zij rekenden op een - niet al te spetterende - informatiebijeenkomst. Onthaal met muziek, op de foto als filmster, in groepen uiteen om samen met de tafelheer of -dame de hoofdpersonages van de film te schetsen. En natuurlijk uitleg over 'hoe je een film maakt' van Filmmaker Jorn Snelting zelf. En dan - eind van de middag - het moment supreme: Wie ziet er wat in om samen met ons de film te maken? En zowaar! Spontaan kregen we 12 mensen die zich in het diepe wilden storten met ons. Petje af!

 

Samen maken
De grote lijn van Droomoord stond. Maar in de scenes kon het nog alle kanten op. Samen met de groep werden gebeurtenissen uitgewerkt tot scenes op papier, maar ook geoefend in spel. Spelen hadden ze nog nooit gedaan, maar met theatermaker Elcke Nijhuis kwam iedereen op gang. Ondertussen scoutte Jorn Snelting zijn talenten. Met Elcke werkte hij de personages uit, met karakters zo dicht mogelijk bij de spelers zelf. Zo creëerden zij: de strijdlustige, de enthousiasteling, de afwezige, de mopperaar, de relativeerder, de angsthaas, de dove, de projectontwikkelaar, de directrice, de wethouder, de wijkagent, de reporter, de cameraman.

 

Stilte op de set, licht klaar, geluid klaar ... en ACTIE!
In 9 draaidagen werd de film opgenomen. Niet de scenes netjes achter elkaar, nee alles van voor naar achter door elkaar. Dat vergt een enorm inlevingsvermogen in het moment en een groot vertrouwen in de regisseur. En organisatietalent - want vooraf werd doorgesproken welke setjes kledij er de volgende keer meemoesten.
En ook al zaten ze zelf niet in een scene, alle spelers waren er de hele tijd bij en volgden alles. Een van de drie slechtziende spelers had zijn eigen volgsysteem en hielp de regisseur door op draaidag 8 aan te geven welke scene nog vergeten was. Iedereen spande zich in tot het uiterste om het goed te doen. En steeds weer hoorde je: "heel goed gedaan, maar we doen het nog een keertje". 

Het lijkt wel werk!
We filmden op 4 locaties. Ons mooie Droomoord is landgoed Het Haveke in Eefde, waar we door Nepeta von Wedel en echtgenoot hartelijk zijn onthaald. In het beeldhouwatelier in Gelselaar vonden we onderdak in de schuur. En de bieb bleek een vrijplaats voor opstand. De Spijk-villa had het cachet van een kantoor.
Het was hard werken. Maar ze vonden en vinden het heerlijk. De draaidagen waren intensief maar ook ontspannend. Het team achter de schermen zorgde heel goed voor cast & crew. Een van de deelnemers zei: "ik ben zo blij dat ik hier ben, want thuis zit ik maar te slapen". Rollators werden vergeten, rammelende hartkleppen alleen maar lastig. Vaak werd de geplande thuiszorg verschoven naar later of ze kwamen naar de set. En zelfs was er een nachtscene tot 1 uur 's nachts. En samen genoten we van het visje van de markt! Hun huisarts zei later bij zijn presentatie voor Rotary-genoten: "Dit zijn mijn patiënten met niet de dunste dossiers, maar ik heb ze in maanden niet gezien". 

 

De trailer

 

 

 

Iedereen moet dit weten!

De premiière was één groot feest. Een groot publiek stond applaudiserend langs de Rode Loper. De Lochemse Schouwburg stroomde vol. Familie wist van het proces en het enthousiasme van de spelers. Maar voor de meesten was het een grote verrassing. Een daverend applaus volgde. En in het nawoord kwamen alle spelers zelf aan het woord. Hun ervaring te horen was hartverwarmend.
Aansluitend zijn we met elkaar op toernee. Van de Dru in Ulft - bij visiedagen van een zorginstelling - tot en met het kleinste dorpszaaltje - met de ouderensoos. Met z'n allen proppen we ons erin. Want de spelers willen graag zelf vertellen over hun ervaring en iedereen enthousiast maken om ook het onverwachtse aan te gaan!

 

Want samen kunst maken ...
geeft je de kracht van plezier,
houdt je brein wakker en lenig,
verbreedt je horizon,
brengt nieuwe ontmoetingen,
geeft zin in en aan de dag.

 

DROOMOORD is een FILM van:

CAST:
Oscar van Asten (de strijdlustige), Wieger Smits (de strateeg), Mattanja van Asten (de enthousiasteling), Lies Korenblik (de afwezige), Dick Denekamp (de mopperaar), Diny Onstenk (de relativeerder), Henjo Hietbrink (de angsthaas), Jo Hazewinkel (de dove), Tonnie Hazewinkel (de kwebbelaar), Juun Looijmans (de projectontwikkelaar), Erma Prins (de directrice), Ben van der Hargh (de wethouder), Bert Souren (de wijkagent), Wietske Nijhuis (de reporter), Gerben Huurneman (de cameraman), Danique Halbach (de activiteitenbegeleider), Quinty Weernink (de activiteitenbegeleider).

 

CREW:
Jorn Snelting (schrijver, regisseur, editor), Elcke Nijhuis (regie-assistent), Tiemen van Dijk (cameraman), Tristan van Doorn (lichtman), Jeroen van Eden (geluidsman), Jasper Fernhout (production designer), Ties Wijnen (componist), Bob Pillen (geluidseditor), Anna Veenstra (vrijwilliger), Eija Stevenhagen (vrijwilliger), Maria Columbro (vrijwilliger), Wolfram Reisiger (productieleider), Anita Kunst (productieleider), Tineke Posthumus (productieleider).