Delen:

Zijn zij nou gek of zijn wij het?


Serie van 4 colleges over het Rusland van NU

door drs. Marie Thérèse ter Haar 

Marie Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Al in de communistische tijd verbleef ze vaak in Rusland en maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo'n 5 maanden per jaar in Rusland en volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet. 
Van meet af aan heeft Marie-Thérèse haar kennis van en ervaring met dit land uitgedragen door het geven van lezingen, cursussen en het organiseren van reizen naar Rusland. Haar missie is een zo compleet mogelijk beeld te geven en een brug te slaan tussen West en Oost Europa. Daarvoor richtte zij in 1992 de Rusland & Oost-Europa Academie op. www.ruslandacademie.nl

 

Marie Thérèse geeft voor de Fit-ART Academie 4 colleges over het Rusland van NU:

 

Rusland in Vogelvlucht (1)
13 oktober, 14 uur

Hoe zit het huidige Rusland precies in elkaar? Om Rusland te kunnen begrijpen moeten we in ieder geval terruggaan naar de jaren '90. Naar de nadagen van Gorbatsjov en de periode Jeltsin. Onder Jeltsin overheerst eerst bij veel Russen een gevoel van euforie. Maar al snel slaat dat radicaal om. Er ontstaat hyperinflatie. Veel staatsbezit wordt voor symbolisch lage bedragen geprivatiseerd. Er is sprake van corruptie en bureaucratie. Rusland krijgt steeds meer rijke tycoons en de Russisische maffia heeft ongekend veel macht. Het woord democratie wordt voor de Rus min of meer synoniem voor loze beloftes, wanorde, chaos en corruptie.

 

Vladimir Poetin, de man en de mythe (2)
20 oktober, 14 uur

Op oudejaarsavond 1999 neem Vladimir Vladimirovitsj Poetin het roer van Jeltsin over. Wie is deze man en wat betekent hij voor Rusland? De meeste Russen staan nog steeds achter deze autocratische man, vooral omdat Poetin Rusland weer op het wereldtoneel heeft weten te krijgen en een zekere stabiliteit in het binnenland heeft bewerkstelligd. Maar er begint ook weerstand tegen hem te komen. Toen hij in 2012 voor de derde keer tot president werd gekozen, gingen duizenden demonstranten de straat op om te protesteren. De nieuwe generatie Russen is mondiger geworden.

 

Rusland en het buitenland: De Krim, Oekraïne en het Westen (3)
27 oktober, 14 uur


Hoe staat het ervoor met de oppositiepartijen in Rusland? Heeft het Russisiche volk een alternatief? Wat betekent de economische crisis in dit verband? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in De Krim en Oekriïne? Hoe berichten de Westerse media over Rusland en de Russische media over het westen? 

 

Rusland en de recente ontwikkelingen in politiek en maatschappij (4)
3 november, 14 uur

De Westerse media belichten veelal slechts één zij de van de Russische politiek en bekijken de gebeurtenissen in Rusland door een Westerse bril. Maar hoe krijkt Rusland naar ons en wat vindt de gemiddelde Rus van de betrekkingen tussen Rusland en het buitenland? Hoe vrij zijn oppositiepartijen in Rusland? Hoe veilig is het land?

 

 

 

PLAATS: Stadshuus Lochem 

Wij doen ons uiterste best om te zorgen voor een coronaproof omgeving, met vooral veel ventilatie.
Mensen met klachten (ook bij twijfel) verzoeken wij dringend om zich af te melden. 

 

Kosten voor deelname:

Voor leden €20 per college - €70 voor de serie van 4 colleges

Niet leden €25 per college - €90 voor de serie van 4 colleges

 

AANMELDEN: academie@fitart.nl