Delen:

Adelheid Rossen voor Mantelzorgers Marga KlompƩ


MAM EET BLOEMEN

Dit is de titel van haar verhaal dat Adelheid Roosen deelt met 150 mantelzorgers van Marga Klompé. 
Als dochter van mam doorleefde Adelheid Roosen, wat het betekent als een van je ouders Alzheimer krijgt. Schaamte en verlegenheid leiden tot eenzaamheid. Adelheid ontdekte dat zij dichter dan ooit bij haar moeder kon komen door niet langer uit te gaan van zichzelf. "Ik moest het hele idee loslaten dat het mijn moeder was - zoals ik haar kende - die in dit lichaam woonde. Want het was een totaal nieuw aspect van haar dat haar lichaam had overgenomen.

Als een soort Alice in Wonderland ben ik haar 'achterna gevallen', in een wonderlijk gat in de grond. Ik suisde met haar de diepte in naar een andere werkelijkheid. Daar ontdekte ik door haar de schoonheid van een afbrokkelende taal. Door haar nooit te corrigeren en niet te proberen alles bij het oude te houden en met haar mee te bewegen, viel ik door mijn eigen verlegenheid heen en kwam terecht in een pratend theeservies. Daar leerde Mam mij, net als vroeger, weer te converseren met de theepot."

Na de film ging Adelheid samen met Titus Muizelaar (haar vriend en Mam's schoonzoon) in gesprek met de toehoorders. Een avond over Alzheimer, over Mantelzorg, over emoties. Over boosheid en acceptatie, over het ontmoeten van de ander. Over liefhebben.

 

Leertraject MindZ

Fit-ART/WeMindZ organiseert in 2019 samen met Marga Klompe 3 bijeenkomsten voor de 'Mantelzorg-Academie". Dit omdat wij graag meer aandacht en betekenis willen geven aan de betrokkenheid van familie bij hun naasten die moeten verhuizen naar of wonen in een zorginstelling of die zij thuis samen met de thuiszorgmedewerkers verzorgen. 
Als zorgers en mantelzorgers nauw kunnen samenwerken, elkaar goed kunnen 'verstaan' en samen optrekken, dan voegen zij samen veel waarde aan elkaars leefplezier en werkplezier. 

Op dinsdag 19 maart om 14.30 uur in de Mattelier in Groenlo speelt Leertheater THEDUCATER schurende situaties die helaas herkenbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Mantelzorgers en andere belangstellenden krijgen de kans om deze situaties - via het spel van de trainingsacteur - bij te stellen en zo een positieve wending te geven aan gebeurtenissen - door ander gedrag of andere woorden te kiezen. 

Op woensdag 17 april om 19.30 vertelt Karin Willemsen hoe het is om de diagnose dementie te krijgen. Wat gebeurt er met jou en wat gebeurt er buiten je invloed. Karin kreeg zelf fors geheugenverlies en kreeg de (foute) diagnose vroegtijdige dementie. Deze bijeenkomst staat ook in het teken van "Vooral doen wat wél kan". Er zijn 3 workshops waar deelnemers kunnen ontdekken hoe je - ook samen - nog veel dingen wél kunt doen.

 

ANDERS KIJKEN, DE ANDER ZIEN

De Mantelzorg-Academie organiseren wij in het verlengde van het maatwerk-traject MINDZ-voor teams (2017-2020).  Dit traject ontwikkelen wij samen met Marga Klompé speciaal voor medewerkers (zowel zorg, welzijn, facilitaire en paramedische teams) om out of the box te leren denken,  écht zelf - vanaf de werkvloer anders te kijken naar hun werkwijze en meer betekenis te geven aan leefplezier voor bewoners en werkplezier voor zichzelf.
"Anders kijken, de Ander Zien" is hierin de leidraad.


Er zijn nu 12 (samengestelde) teams aan de slag om op de MINDZ-manier invulling te geven aan meer leefplezier voor bewoners, wat henzelf ook direct meer werkplezier oplevert. Op zaterdag 22 juni presenteren de eerste teams aan elkaar welk proces zij hebben doorlopen, met welk plezier, wat zij hebben bereikt en hoe hun bewoners dit beleven.

In september 2019 en januari 2020 mogen nog eens 18 nieuwe teams starten.

Met MindZ geven medewerkers zélf een positieve draai aan zorg & welzijn.