Delen:
met de eerste en enige Troostdichter van Nederland

Troost Dichten


 

Kom luisteren naar het verhaal van Boudewijn Betzema, troostdichter en voel TROOST.

LET OP: Boudewijn komt op 24 april 2020 om 15.00 uur naar Lochem!!!
(in de brochure staat de datum niet goed)

 

Boudewijn Betzema schrijft: 

“Op een mooie zomerse dag in juni 2016 had ik een afspraak in Zwolle. Per ongeluk liep ik de verkeerde straat in, moest een brug over en stond oog in oog met een klein onbemand houten brugwachtershuisje en uit de blauwe hemel viel: “ooooooh Troosthuisje …”.  Op dat moment werd in mij de Troostdichter geboren.

 

Ik kreeg de sleutel van het huisje en begon bij wijze van experiment als Troostdichter. Binnen veertien dagen waren er vijftig mensen met verdriet, pijn, heimwee … ik schrok ervan. Soms vertelt men een kwartier, soms twee uur en altijd is er dat kantelmoment … door alle verdriet heen weer schoonheid. Dat is zo ontroerend mooi!

 

Ouderen, ook veel jongeren tussen 18 en 30, mannen en vrouwen, uit alle lagen van de samenleving. Dikwijls zegt men: ij komt gewoon op mijn pad. Of: wat kan jij goed luisteren!

En daar gaat het om in deze verhardende samenleving. Oprechte aandacht, open en onbevangen luisteren, warmte geven, tja … compassie.”

 

Als ik nou jou

in deze barre wereldkou

omarmen zou

En jij zou mij,

wij allebei

elkaar verwarmen

in onze armen

En ik zou jou en jij zou mij

wat lieve woorden fluisteren

En naar elkaar goed luisteren

Elkaar verstaan

Gewoon …

heel klein beginnen.

Boudewijn Betzema, Troostdichter


www.troosthuisje.nl

 

Informatie

Datum vrijdag 24 april
Tijd 15.00 uur
Plaats Huiskamer Stadshuus Lochem
Deelname  voor leden €3 | €5 voor niet leden van de Fit-ART Academie

 

Meer over Boudewijn Betzema

Boudewijn Betzema is Neerlands eerste en tot nu toe enige Troostdichter. Troostdichten is zijn vak. Hij luistert, geeft pure aandacht aan ieder die daar behoefte aan heeft. En dat zijn er veel. In de ruim drie jaar dat hij een luisterend oor biedt in Zwolle, Deventer, Zutphen en Nijmegen komen gemiddeld zo’n 40 mensen in 14 dagen bij hem in z’n Troosthuisje. Dankzij de stichting Troosthuisje zet hij zich in om basale behoeften als aandacht, compassie, empathie en leefbaarheid in de samenleving te behouden en waar mogelijk te vergroten.

 

In 2017 ontving hij hiervoor van de provincie Overijssel een Stadscheque als Stadsbeweger. In 2018 ontving hij van de gemeente Deventer een cheque om zijn werk als troostdichter te kunnen voorzetten met als motivatie: “Dat Boudewijn helemaal aan het begin van de hulpverlening staat en zo menigmaal weet te voorkomen dat mensen verder in de problemen raken. Boudewijn werd genomineerd voor de Compassieprijs 2018 en van het Apostolisch genootschap mocht zijn stichting eveneens een prachtig geldbedrag ontvangen om met zijn werk door te gaan.

 

Er wordt ingezet op duurzaamheid. Hiervoor is in 2019 contact gezocht – en gevonden – met het Deltion College in Zwolle en is er met stichting Troosthuisje een overeenkomst gesloten om samen te werken. Hierdoor komen jongeren en jongvolwassenen in aanraking met het werk van Boudewijn. Hij heeft direct contact met leerlingen en wordt ingezet bij gastcolleges.

 

Tot zijn vreugde is er ook vanuit de wetenschap grote belangstelling voor wat hij doet. Met name Rijksuniversiteit Groningen heeft middels Christoph Jedan (hoogleraar ethiek en godsdienst-wijsbegeerte) contact met Boudewijn en heeft hij aan een groepje wetenschappers een mini gastcollege mogen geven. Er staan ook workshops ‘over troost’in Groningen op het programma.