Delen:

Op Bedrijfsbezoek in Lochem


Ontdek mooi werk in Lochem!
Ga in het voorjaar van 2021 mee naar Nijha en Mepal en 2 nog te werven bedrijven.  

Maximaal 15 deelnemers

Kosten per bezoek: €10
Meldt u zich aan voor de hele serie van 4 bezoeken: € €35
Het boek "Made in Lochem" (t.w.v. €15) van Focko van der Zee gratis voor leden Fit-ART Academie*.

 

Aanmelden en informatie: academie@fitart.nl
of bel met Anita Kunst06-13406842 of Tineke Posthumus 06-28578131
Fit-ART bemiddelt in het samen komen en gaan. Maak uw wens bij ons kenbaar!

 

* Een jaarlidmaatschap van de Fit-ART Academie kost €25 en u geniet dan van voordelen en extra's.

 

Vier bedrijfsbezoeken met inleiding van Focko van der Zee

In Lochem kennen we ruim 100 bedrijven in de maakindustrie. Soms is de naam wel bekend, maar meestal weet je nauwelijks wat er gemaakt wordt, laat staan hoe. En wat weten wij van de positie van deze bedrijven op de (wereld)markt? Daar wil de Fit-ART Academie verandering in brengen. Samen met Paul Roodbol en Focko van der Zee van het Historisch Genootschap Lochem organiseren we daarom vanaf dit voorjaar van 2020 bedrijfsexcursies.

Paul heeft voor de Fit-ART Academie 4 mooie Lochemse bedrijven bereid gevonden om mee te doen aan dit excursieprogramma: WILA, SAFAN, NIJHA en MEPAL.

Focko van der Zee schreef eerder al het boek "Made in Lochem" . Hij zal bij elk bezoek iets vertellen over de specifieke achtergrond en waarom een bedrijf zich in Lochem heeft gevestigd. Vervolgens vertelt een vertegenwoordiger van het bedrijf ons uitgebreid over het maakproces, dat we vervolgens met eigen ogen kunnen zien tijdens de rondleiding.


Wat gaat u meemaken en zien? 

 

NIJHA: vrijdag ... wordt verzet naar voorjaar 2021

Al bijna 100 jaar maakt Nijha speel- en sporttoestellen voor binnen en buiten. En ondanks die 100 jaar, is innovatie nog steeds belangrijk. Van een simpel klimrek tot zeer geavanceerde toestellen, waar duurzaamheid, digitale techniek, flexibiliteit en meegaan in de nieuwe tijd sleutelwoorden zijn. Maak kennis met de grote variëteit en zie met eigen ogen hoe het allemaal gemaakt wordt.

 

MEPAL: vrijdag ... wordt verzet naar voorjaar 2021

Wie heeft nou geen product van Mepal in huis. De collectie is echt enorm. Hoe groeide een bedrijf in 70 jaar met vallen en opstaan van een kleine importeur uit tot een fabrikant van formaat? Dat is mede te danken aan de ontwerpers van MEPAL. We zien hoe zij hun ideeën vormen, maar hoe wordt dan vervolgens zo'n product uitgewerkt en ook écht  gemaakt?  Dat hopen we allemaal te weten na het bezoek aan MEPAL.

 

WAAR WE WEL GEWEEST ZIJN: 

WILA

Op vrijdag 28 februari beet WILA het spits af met de ontvangst van de eerste groepsexcursie van de Fit-ART Academie. Een groep van 15 deelnemers leerde hoe een eenvoudige smid transformeerde naar wereldleider op gebied van kantpersgereedschappen. Focko de Zee zette alles in een levend historisch perspectief. En daarna vertelde de voorlichter van WILA hoe de volledig geautomatiseerde productie 24 uur per dag, 7 dagen per week door gaat. 

WILA is wereldleider op dit gebied. Met de hoofdvestiging in Lochem, maar ook vestigingen in de VS en Azië. 
Met eigen ogen zagen we dat ondanks de inzet van robots en de modernste techniek, de mens onontbeerlijk is in deze zeer geavanceerde productie. En ook hoe van een stuk staal en een tekening, een geavanceerd stuk gereedschap tot stand komt.

 

SAFAN DARLEY: 

Op woensdag 11 maart zijn we ingewijd in de werking van de grote kantpersen waar de gereedschappen van WILA hun werk doen. Een samenwerkingsverband van vijf bedrijven (SAFAN = Samenwerkende Fabrieken Nederland) in 1960 groeide uit tot een wereldspeler op het gebied van snij- en buigpersen voor de staalindustrie. Zeer verrassend om te zien hoe deze grote machines worden samengebouwd, welke technieken er worden gebruikt om de enorme krachten die nodig zijn op te wekken en hoe die met de modernste techniek in toom worden gehouden.

 

 

Boek: "Made in Lochem"(€15)

“Lochem heeft meer industrie dan je denkt” is een gevleugelde uitspraak van notaris Tap. Zo begint de inleiding van het boek Made in Lochem, geschreven door Focko de Zee, dat in november 2019 verscheen naar aanleiding van de succesvolle expositie in Stadshuus Lochem dat jaar. 
Zowel bij het opzetten van de tentoonstelling als bij het schrijven van het boek was er telkens weer de verrassing van de veelvoud van kleine maar ook grote bedrijven die er in Lochem zijn en waar Lochem trots op mag zijn. In dit boek leest u over het ontstaan van kleine spelers en wereldspelers van naam, bedrijven die al in de 18de eeuw bestonden en bedrijven die pas in de huidige eeuw zijn ontstaan. Bedrijven met een veelheid aan producten en soorten van dienstverlening met allemaal een reden waarom ze in Lochem gevestigd zijn. Bedrijven die Lochem maken!