Delen:
De kleine zaal van het concertgebouw naar Diepenheim

GoYa Quartet: Die Sieben letzte Worte (Joseph Haydn)


KAARTEN KOPEN VOOR "DE SIEBEN LETZTE WORTE" door het GuYa Quartet met Clairy Polak:

diepenheimklassiek@gmail.com

 

OVER DIT BIJZONDERE MUZIEKWERK:

Haydn componeerde dit symfonische werk in opdracht van een mecenas van de Santo Rosario-kerk in Cádiz (Spanje). Het was bedoeld voor de bijzondere liturgische dienst die ieder jaar op Goede Vrijdag in de grot onder deze kerk gehouden werd."Om 12.00 uur beklom de bisschop de kansel, sprak een van de zeven woorden en gaf er een preek over. Daarna kwam hij naar beneden en viel knielend voor het altaar neer. Deze tijd werd gevuld door muziek. De bisschop besteeg weer de kansel en verliet hem dan, een tweede, derde keer, enzovoort, en orkest speelde steeds aan het eind van zijn preek". Haydn heeft deze structuur vertaald in muziek en met de 7 sonata's de tijd en de ruimte vervuld. 

De 7 woorden (verhalende overdenkingen) en de 7 sonata's vormen samen de compositie. 
Diepenheim Klassiek heeft voor de uitvoering op 16 april in de Johanneskerk een spannende combinatie gezocht en gevonden: Het GoYa Quartet samen met Clairy Polak. Zij zal haar eigen unieke draai geven aan de 7 laatste woorden.


Die sieben letzte Worte van Joseph Haydn
door het GoYa Quartet en Clairy Polak
Datum: 16 april
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Johanneskerk in Diepenheim
Tickets: €20 (tot 18 jaar €10)
tickets reserveren: diepenheimklassiek@gmail.com 


 

Over het GoYa Quartet: 
Het GoYa Quartet zag het licht in 2014 en wordt gevormd door Sylvia Huang, Mirelys Morgan Verdecia, Saeko Oguma en Honorine Schaeffer. Deze vier musici uit repectievelijk België, Cuba, japan en Frankrijk hebben elkaar gevonden in het orkest waarin ze spelen, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, en hebben een hechte band gesmeed op basis van muzikale en menselijke affiniteit. 

Hun samenwerking heeft hen in korte tijd prachtige kansen opgeleverd: het GoYa Quartet Amsterdam heeft al vele concerten gegeven in Nederland en België, onder meer in de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam.
In april 2016 maakten ze ook hun eerste tournee door Letland, Estland en Litouwen. 
Na het winnen van de prestigieuze Prix de Salon 2015, uitgereikt door het zakelijke netwerk van het Koninklijk Concertgebouworkest, kon het GoYa Quartet Amsterdam opnames maken van twee live optredens van alle Brahms en Schumann Strijkkwartetten.

Hun repertoire is zeer divers. Van Haydn en Schubert tot Ravel en Bartók. Bovendien speelt het ensemble graag in combinatie met andere instrumenten. In mei 2016 kwam hun eerste cd uit, opgenomen in samenwerking met contrafagottist Simon van Holen, met muziek van Krommer, Olthuis en Francais.
In maart 2019 trad het kwartet op met Calogero Palermo, de soloklarinettist van het Koninklijk Concertebouw, in Italië. 

In 2019 was het GoYa Quartet uitgenodigd op het Quartz Internationaal Strijkkwartetfestival in België, waar ze het Mendelssohn Octet uitvoerden met het Danel Quartet. In november 2020 namen ze Beethovens kwartet op.18, nr. 1 op tijdens het Beethoven Online Festival georganiseerd door het Concertgebouw in Amsterdam.

 

Over Clairy Polak: