Delen:
De kleine zaal van het concertgebouw naar Diepenheim

KEIKO SHICHIJO - DE VOETSTAPPEN VAN MOZART


KAARTEN KOPEN VOOR KEIKO SHICHIJO - DE VOETSTAPPEN VAN MOZART

diepenheimklassiek@gmail.com

 

De voetstappen van Mozart  - van Salzburg naar Parijs (1777, 1778)

 

Mozart ontmoette de pianobouwer Johann Andreas Stein* in Augsburg in 1777 tijdens zijn reis van Salzburg naar Parijs (via München, Augsburg en Mannheim). 

Stein (16 mei 1728 in Heidelsheim - 29 februari 1792 in Augsburg) stond bekend als een uitstekend maker van toetsinstrumenten. Vooral zijn ontwerp van het zogenaamde 'Duitse hamermechaniek' trok de aandacht. Reden voor Mozart om dat zelf te ervaren en via Augsburg te reizen. En dat bleek een vruchtbare stop. Hij werd helemaal enthousiast toen hij zijn speciaal voor dit bezoek gecomponeerde sonates speelde op de fortepiano van Stein. In een brief aan zijn vader beschrijft Mozart zijn enthousiasme over hoe geweldig hij Steins instrument vond. 

En zo kwam het dat ook Stein wereldberoemd werd. De meer ontwikkelde hamervorm, die bekend staat als de Weense mechaniek, was helemaal 'in' voor de uitvoering van de pianomuziek van Haydn, de vroege Beethoven en dus van Mozart.

 

Dit programma van Keiko Shichijo op fortepiano - is gebaseerd op deze drie sonates die Mozart componeerde en speelde tijdens de reis van Mozart waarin hij Stein ontmoette.

De Fantasie in d-mineur en het Rondo in a-mineur die Mozart later in Wenen componeerde, fungeren als preludes op de sonates.

 

Programma: W.A.Mozart

Fantasie in d-moll KV 397

Klaviersonaat Nr. 9, in D-dur KV 311

Klavieronaat Nr.5, in G-dur KV283

~pauze~

Rondo in a-moll KV 511

Klaviersonaat Nr.8, in a-moll KV 310

 

Keiko Shichijo's nieuwe cd met dit programma is in de herfst van 2021 uitgebracht bij Bridge Records, USA. https://bridgerecords.com/products/9570

 

Datum: 15 oktober 2022

Tijd: 20.00 uur
Plaats: Johanneskerk in Diepenheim
Tickets: €20 (tot 18 jaar €10)
tickets reserveren: diepenheimklassiek@gmail.com 


Over Keiko Shichijo
Pianist & fortepianist Keiko Shichijo is een bijzondere stem in zowel de klassieke als de nieuwe muziekwereld. Haar traditionele Japanse gevoeligheden gecombineerd met haar kennis van Europese historische uitvoeringspraktijken vormen haar unieke visie, en dit wordt weerspiegeld in haar gevoel voor de muziek, de instrumenten en het verhaal erachter.

Keiko komt uit Japan en woont al meer dan tien jaar in Nederland. Ze is over de hele wereld actief met zowel solo- als kamermuziek. Ze is prijswinnaar van vele internationale concoursen, waaronder tweemaal de International Early Music Competition (solo en duo) in Brugge, België, de International Early Music Competition "A Tre" in Trossingen in Duitsland en de Minkoff Prize van de muziekuitgever, Edition Minkoff , en trad op op vele internationale festivals zoals de festivals Printemps Des Arts (Frankrijk), Utrecht Oude Muziek Festival (Holland), MA Festival (België), La Folle Journée Tokyo (Japan). In 2012 bracht het Hamamatsu Museum voor Muziekinstrumenten in Japan haar eerste fortepiano solo-cd uit met werken van Schubert.

Haar tweede solo-cd “6 Dances by Komitas Vardapet”, uitgebracht in 2016, werd unaniem geprezen in de internationale pers en was te zien in het landelijke Nederlandse tv-programma Vrije Geluiden. Keiko Shichijo heeft een viool/fortepiano-duo met de beroemde violiste Cecilia Bernardini die regelmatig door heel Europa optreedt.

Als specialist in hedendaagse muziek heeft Keiko samengewerkt met vele componisten, waaronder Helmut Lachenmann, Tom Johnson, Johannes Kalitzke, Jürg Frey, Roscoe Mitchell en Bernhard Lang.

Ze is docent piano en fortepiano aan de Fontys Academie voor Muziek en Podiumkunsten Tilburg in Nederland, en pianoprofessor aan KASK & Conservatorium School of Arts Gent in België.