Delen:
Unieke serie kunstkijk-lessen

De Kunst van het ZIEN


Geen museumbezoek is meer hetzelfde na deze cursus DE KUNST VAN HET ZIEN van Helene Gandolfi.

Helene is beeldend kunstenaar én ervaren docente in de methode Visual Thinking Strategy (VTS).
Een methode overgewaaid uit de Verenigde Staten en geschikt voor iedereen, kunstliefhebber of niet. 

 

Geschikt voor iedereen, kunstliefhebber of niet!

VTS richt zich niet op de kennis van kunst maar op de waarneming van de kijker en de persoonlijke invulling die daar bij hoort. Het is een effectieve manier om kritisch en creatief denken te bevorderen en wordt onder andere ingezet bij het Stedelijk Museum Amsterdam (Onvergetelijk Stedelijk) en andere musea.

De methode wordt ook ingezet om medische studenten van UMC Radboud beter te leren observeren. En ook mensen met niet aangeboren hersenletsel hebben er baat bij. Want samen definiëren wat het kunstwerk in kan houden brengt de woordvinding en taalvorming weer op gang. Fit-ART heeft de methode samen met Villa Mondriaan in Winterswijk beproefd voor mensen met dementie. Door de vraagstelling en vooral ook de parafrasering door de gespreksleider , blijkt ook bij hen de woordvinding weer vooruit te gaan. En daarnaast triggeren de afbeeldingen bijzondere emoties en herinneringen.

Maar hoe dan ook: het is voor iedereen ontzettend leuk om met elkaar te doen.

Er is geen onderscheid tussen kenner en niet kenner. Je ontdekt meer dan menig kunstkenner ooit op hetzelfde schilderij heeft gezien. En je hebt zin om de volgende met elkaar te onderzoeken. Na 3 sessies kun je alle kunststromingen aan! Van figuratief tot abstract. Met elkaar maak je het verhaal bij de afbeelding.

 

De verwondering van een kunstkenner:

“Zelf dacht ik meteen Hospice – Van Gogh en daarmee sloot ik eigenlijk meteen mijn beeldluik. Maar de uitnodiging om eerst te kijken en dan te beschrijven wat er gebeurt, opende mijn zintuigen weer. Door mee te kijken met de waarnemingen van anderen, ernaar te luisteren en zelf te overwegen, stegen er nieuwe mogelijkheden en visies in me op. Het beeld werd rijker en gevulder. Er ontstond een stroom van invalshoeken waaraan ik kon deelnemen, die mijn eigen indrukken verrijkte”.

 

Informatie

Data: Twee series van 5 lessen:

serie 1: 14, 21, 28 oktober, 4, 11 november

serie 2:  18, 25 november, 2, 9, 16 december

Tijd: maandagmiddag van 14-15.30 uur 

Max: 20 deelnemers

Plaats: Stadshuus Lochem

Deelname: Leden €75 (€15 per losse les) | Niet leden € 85 (€17 per les), inclusief Koffie/thee.

Aanmelden: academie@fitart.nl

 

Voor Leden

Gaat u liever niet alleen? Of hebt u vervoer nodig?

Laat het ons weten. Wij bemiddelen graag in het samen komen en gaan.

Bel even met: Anita (06 13406842) of Tineke (06 28578131).

 

Uit onderzoek blijkt: samen naar kunst maken maakt gelukkig

Kijken naar kunst kan een mens even gelukkig maken als een geliefde in de ogen staren, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Proefpersonen ondergingen hersenscans terwijl ze dertig schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien kregen. Wanneer ze keken naar schilderijen die ze zelf het mooist vonden, verhoogde de bloedstroom met tot wel 10 procent, evenveel als wanneer iemand naar zijn geliefde kijkt.