Delen:
Taal van het HART

De Kracht van Poƫzie


Aanmelden voor de Kracht van Poëzie?
Stuur een bericht aan: academie@fitart.nl 

 

 

Gelukkig komt poëzie de laatste tijd steeds meer uit de schaduw van haar grote broer; het proza. Wanneer je een gedicht leert lezen, gaat er een wereld voor je open. De dichter Martinus Nijhoff zei ooit: “Lees maar, er staat niet wat er staat”.

 

Ervaar de taal van het Hart

Een gedicht kun je steeds opnieuw lezen en daardoor ontdek je steeds nieuwe lagen. Waar proza meer een film is, die je meeneemt langs gebeurtenissen en situaties in de tijd is het gedicht te vergelijken met een foto, die je steeds weer met andere ogen kunt bekijken en beleven. Poëzie wordt ook wel de “Taal van het Hart” genoemd; het roept allerlei emoties op en brengt de lezer innerlijk in beweging.

 

Drie colleges poëzie en een kleine voorstelling

Tijdens de colleges maken we een reis door de geschiedenis van de poëzie, te beginnen bij Aristoteles. We duiken in de verschillende vormen van poëzie en gaan begrijpen hoe een gedicht tot stand komt. Aan de hand van voorbeelden (werk van M. Vasalis, Rutger Kopland, Ida Gerhardt en vele inspirerende anderen) leren we hoe je een gedicht literair en gevoelsmatig kunt duiden.

Ook gaan we onderzoeken wat de stilte doet, hét basiselement van de poëzie. En omdat poëzie verwant is aan muziek belichten we ritme, metrum en melodie in een gedicht. Ook de voordrachtskunst komt aan bod: Hoe klinkt een gedicht wanneer het los komt van papier.

En als 'kers op de taart' zal Akke Brouwer tijdens het laatste college een sfeervolle poëzie-performance geven met een of meer musici.

Het programma

18 maart            het ontstaan en de ontwikkeling van poëzie
25 maart   Hoe duidt je een gedicht? We doen dat aan de hand van het werk van
o.a. M. Vasalis, Rutger Kopland, Ida Gerhardt en inspirerende anderen;
wellicht ken je zelf een dichter of heb je een eigen gedicht dat je graag wilt inbrengen?
1 april Over de voordrachtskunst in de poëzie; verschillende vormen om poëzie te brengen, een kijkje in de geschiedenis en op het ambt van de voordrachtskunstenaar
8 april Muzikale poëzie-voorstelling met Akke Brouwer en musici

 

 

Informatie

Data vrijdagmiddag 18 en 25 maart, 1 en 8 april
Tijd 14 - 16 uur
Plaats Stadshuus Lochem, Fit-ART Atelier
Kosten Serie voor leden Fit-ART Academie €60 | € 80 voor niet leden;
inclusief koffie/thee
Aanmelden Academie@fitart.nl
   
   

De colleges zijn ook afzonderlijk te volgen.

 

 

Over Akke Brouwer

Na haar studie aan de Toneelacademie Maastricht, werkte Akke als toneeladviseur, regisseur, theaterdocent/consulent, trainingsacteur. Akke treedt graag op als voordrachtskunstenaar. Er staan 5 dichtbundels op haar naam, veel gedichten zijn opgenomen in verzamelbundels. Van 2006-2008 was zij stadsdichter van Dokkum. In 2015 kreeg ze de Rely Jorritsma Priis voor haar gedicht It geheim fan de âlde bern. Van 2013-2017 runde zij haar eigen bedrijf in Fryslân,

Bibliografie van Akke Brouwer

Nieuwe bundel van Akke Brouwer: "Pleatspetear"